ВАТРОГАСЦИ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ НА ОБУЦИ ПРВЕ ПОМОЋИ И ЗАШТИТЕ

1203

На Сокоцу је данас одржана једнодневна обука о пружању прве помоћи и заштите за припаднике Територијалне ватрогасне јединице града Источно Сарајево и ватрогасних јединица из Рогатице и са Хан Пијеска.
Старјешина Територијалне ватрогасне јединице града Источно Сарајево Његош Вукадин рекао је Срни да ће у оквиру пројекта обуком бити обухваћено око 200 ватрогасаца, што је петина од око 1.200 ватрогасаца у Републици Српској.

Он је истакао да се пројекат пружања прве помоћи и заштите спроводи у организацији Ватрогасног савеза Републике Српске и Завода за медицину рада и спорта Бањалука у свим регионалним центрима у Српској.

„Циљ овог вида обуке јесте да ватрогасце, који све своје послове обављају под ризиком, оспособимо за евентуалне ситуације у којима долази до повреда и опекотина, те да пруже помоћ другим лицима која се нађу у тешкој ситуацији“, изјавио је Вукадин.

Он је подсјетио да ватрогасци не раде само на спасавању лица и имовине од пожара и других елементарних непогода, већ да имају и велики број техничких интервенција, а то је помоћ повријеђеним у саобраћајним удесима, помоћ лицима у случају несмотреног закључавања, као и приликом интервенција на висинама у којима морају познавати основна правила прве помоћи и заштите.

Према његовим ријечима, у таквим ситуацијама ватрогасци морају бити добро обучени како не би направили додатну штету приликом интервенције.

Вукадин је нагласио да припадници Територијалне ватрогасне јединице града Источно Сарајево због конфигурације терена и тешких климатских услова на широј Сарајевско-романијској регији имају велики број интервенција у саобраћајним незгодама, па тако и потребу да присуствују обуци за пружање помоћи и заштите.

„Ми смо одлучили да организујемо овакве обуке по центрима већег броја ватрогасаца, који ће даље моћи да колегама преносе то знање и тако се сви оспособимо за прву помоћ и заштиту“, навео је Вукадин.

Он је додао да припадници ватрогасних јединица пружање прве помоћи имају у сталном програму, али је ова обука на вишем нивоу јер су предавачи љекари специјалисти из Завода за медицину рада Републике Српске.

Командир Ватрогасног одјељења Соколац Миле Шарац рекао је Срни да је данашње предавање права прилика да се обучи мањи број припадника овог одјељења како би они могли стечено знање пренијети на колеге.

Он је нагласио да припадници Ватрогасног одјељења Соколац имају много интервенција на гашењу шумских пожара у којима се излажу опасностима, те при саобраћајним незгодама зими због ниске температуре и љети на транзитном путу према мору који води преко Романије.

Организатори овог предавања су Ватрогасни савез Републике Српске и Завод за медицину рада и спорта Бањалука.

Предавање за припаднике Територијалне ватрогасне јединице града Источно Сарајево и територијалних ветрогасних јединица из Рогатице и са Хан Пијеска подржала је општина Соколац обезбјеђивањем простора и потребне опреме, градске општине и град Источно Сарајево, те општине Рогатица и Хан Пијесак.

 

/Срна/