ВУКОВИЋ И ЛУЧИЋ СА МИНИСТАРКОМ СЈЕВЕРНЕ РАЈНЕ О ФУНКЦИОНИСАЊУ ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА

769

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Мирослав Лучић разговарали су са министарком у Влади њемачке покрајине Сјеверна Рајна – Вестфалија,  Ином Шаренбах, о функционисању локалних заједница у Републици Српској и активностима Градске управе Источног Сарајева.

Вуковић и Лучић упознали су Шаренбахову о проблемима са којим се суочавају локалне заједнице због централизације фискалног система у Републици Српској и чињенице да се средства, обезбијеђена захваљујући ресурсима локалних заједница, не враћају у довољној мјери јединицама локалне самоуправе, због чега не могу бити искоришћена за значајнији развој општина и градова.

На састанку је било ријечи о усвајању примјера позитивне праксе других земаља, који могу допринијети развоју овог подручја. Разговарано је и о проблему одласка све већег броја људи из Републике Српске у Њемачку, те констатовано да ово питање треба системски да ријеше представници власти у Републици Српској и БиХ.

Вуковић и Лучић истакли су да одређене политичке активности, попут недавне декларације СДА, не доприносе стабилности и развоју овог подручја.

„Кад је ријеч о односима са представницима власти у Федерацији БиХ, сматрамо да је сарадња могућа у областима у којима постоји заједнички интерес, а да теме које подижу политичке тензије не треба да се налазе на дневном реду“, истакли су Вуковић и Лучић.