ВУКОВИЋ НА ОБИЉЕЖАВАЊУ СЛАВE СТАРЕ ЦРКВЕ НА БАШЧАРШИЈИ

1484

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић присуствовао је данас обиљежавању крсне славe Старе цркве у Сарајеву. Свету архијерејску литургију служио је његово високо преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који је обавио и обред ломљења славског колача.

Градоначелник Вуковић честитао је пароху сарајевском Вањи Јовановићу крсну славу, уз жељу да СПЦ у Сарајеву и православни Срби у том граду још дуго славе Светог Архангела Михајла.

„Стара црква у Сарајеву за нас има посебну симболику. Она представља симбол опстојности српског народа у овом граду кроз вијекове“, рекао је Вуковић.

„У политичком смислу, данашњи дан је специфичан за сарајевске Србе. С једне стране, за нас представља радост што је у Дејтону прије 22 године на овај дан потврђена Република Српска као непобитна чињеница, али с друге стране, ово је дан у којем је задат најтежи ударац Србима Илиџе, Грбавице, Вогошће, Хаџића и других сарајевских насеља, који су само потезом оловке међународних званичника „побрисани“ са својих вjековних огњишта“, истакао је Вуковић.

Вуковић је нагласио да су сарајевски Срби платили цијену стварања Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату, али и након потписивања Дејтонског мировног споразума.

„Ту своју судбину носимо достојанствено. Поносни смо што смо након свега што нас је задесило успјели да створимо себи ново, угодно мјесто за живот, а то је наше Источно Сарајево“, закључио је Вуковић.