ВУКОВИЋ: ОБНОВА УСКОТРАЧНЕ ПРУГЕ ОД ОГРОМНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ТУРИЗАМ

1435

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, високи представник у БиХ Валентин Инцко, те представници општине Пале и предсједник Удружења грађана „Ћиро“ из Сарајева Фадил Чордалија разговарали су данас на Равној планини о пројекту ревитализације ускотрачне пруге, чија је укупна вриједност око четири милиона КМ.

Вуковић је рекао новинарима да је Источно Сарајево заинтересовано за овај пројекат, а према информацијама и комуникацији коју остварује са Сарајевом мисли да и тај град види овај пројекат као заједнички интерес у функцији развоја туризма и комплетног краја.

„Туризам је једна од додирних тачака градова Источног Сарајева и Сарајева и народа на овом подручју. То смо показали у претходном периоду радећи заједно на Требевићу, отварањем гондоле на Равној планини и тако показујемо спремност да превазиђемо неке дуготрајне разлике“, нагласио је Вуковић.

Он је додао да је пројекат о ревитализацији ускотрачне пруге, која би ишла од Сарајева до Пала, заједнички интерес општина у саставу града Сарајева и Источног Сарајева – Источни Стари Град и Пале.

Према његовим ријечима, највећи интерес има општина Пале, јер би пројекат био историјски и повезивао би туристе из града Сарајева пругом до Јахоринског потока, гдје би гондолом ишли преко Равне планине до Јахорине.

„Ако би дошло до ревитализације таквог пројекта овај крај би ушао у ред свјетских скијалишта са једним спектакуларним начином доласка на Јахорину возићем и кабинском гондолом. Надам се да ћемо постићи општу сагласност институција власти на свим нивоима, уз помоћ високог представника и амбасада у БиХ који сматрају да овај пројекат треба да заживи“, навео је Вуковић.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да је битно да у овој регији процвјета туризам, да се на планину врате људи који су прије долазили и да се на Равној планини осјећају као код куће.

„Чуо сам да је једна ваша локомотива отишла на ремонт у Аустрију седамдесетих година прошлог вијека и требало би да се врати, јер постоји документација да она припада овом простору. Желим да помогнем и промовишем ову пругу како би била успјешна као и на почетку“, каже Инцко.

Он је честитао свима који су инвестирали у ревитализацију ускотрачне пруге, рекавши да су то праве патриоте, јер желе да направе нешто за своју општину, завичај и младе људе који имају намјеру да остану на овим просторима.

Предсједник Скупштине општине Пале Предраг Вучићевић изјавио је да општина подржава овај пројекат и да је већ урађен пројекат ревитализације пруге од Сарајева до Пала.

„Дужина трасе износи укупно 11.308 метара, од тога на подручју општине Пале је 5.416 метара, општине Источни Стари Град у дужини од 4.799 метара и општина Стари Град, кантон Сарајево, 823 метра. На тој траси је 11 тунела и три моста који се морају адаптирати укупне дужине 86 метара“, навео је Вучићевић.

Он је истакао да општина Пале има пројектну документацију и пројекат који износи око четири милиона КМ, те да је општина свјесна чињенице да не може сама сносити трошкове.

„Одржавамо састанке са градовима Источно Сарајево и Сарајево, као и са општинама Источни Стари Град и Стари Град како би покушали да се договоримо да издвојимо средства. Требаће нам помоћ Владе Федерације БиХ и помоћ Владе Републике Српске“, нагласио је Вучићевић.

Предсједник Удружења грађана „Ћиро“ из Сарајева Фадил Чордалија рекао је да би прва фаза обнове ишла од Сарајева до Пала.

„Стара пруга је нетакнута и исправна, један мост је уништен, а Бистричка станица пресјечена заобилазницом. Објекат старе станице могао би да се претвори у технички музеј и буде депаданс музеја Града Сарајева, а, ако локална власт прихвати, зграда жељезничке станице на Палама могла би да се претвори у хотел који би био адекватан туристички садржај уз овакву пругу“, навео је Чордалија.

Он је додао да су идејни пројекти, предмет радова и све сагласности локалних заједница прибављени, те да сада слиједи конкретна фаза израде изведбеног пројекта и конкретних уговора.

/Срна/