ВУКОВИЋ ПОТПИСАО РЈЕШЕЊА О СУФИНАНСИРАЊУ СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА ЉЕКАРА БОЛНИЦЕ „СРБИЈА“

925

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић потписао је данас рјешења о суфинансирању и стручном усавршавању два љекара, запослена у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву. Градска управа Источно Сарајево суфинансираће стручно усавршавање др Иване Вукобрат – Бјелогрлић и др Мира Стојановића.

Вуковић је рекао да је ово важан тренутак, не због самог износа од 10.000 КМ, који је издвојен за суфинансирање супспецијализације љекара, него због поруке да ће Град Источно Сарајево, у сарадњи са општинама, учинити све да у наредном периоду помаже стручно оспособљавање љекара запослених у болници, али и домовима здравља у овој регији.

„У нашој јавности постоји забринутост због недостатка кадра у Болници ‘Србија’, а у ситуацији када нема системског рјешења за проблеме у здравственом сектору, локалне заједнице морају да помогну на овај начин. Градска управа Источног Сарајева, из тог разлога, одлучила је да у овој години покрене ове активности, а за наредну годину смо обезбиједили нових 30.000 КМ за ове намјене“, рекао је Вуковић.

Вуковић је похвалио општину Источна Илиџа, која је и покренула ову иницијативу, а која већ дужи временски период помаже стручно оспособљавање љекара са подручја те општине.

„У наредном периоду организоваћемо састанак о овој теми на којем ћемо разговарати са представницима осталих општина из нашег града, али и регије, да се и они укључе у ове активности и издвоје одређена средства за ове намјене, како бисмо сви показали одговорност према овом објективном проблему који постоји на нашем подручју“, истакао је Вуковић.

Вуковић је подсјетио да је Градска управа и протеклих година на различите начине помагала Болницу „Србија“ и доприносила побољшању квалитета здравствених услуга.

„У овој години смо обезбиједили апарате који су били потребни болници и домовима здравља, вриједне око 70.000 КМ. У посљедњих 10 година Град Источно Сарајево је издвојио више од 800.000 КМ за различите видове помоћи Болници ‘Србија’ и здравственом сектору у нашој регији“, нагласио је Вуковић.

Шешлија је захвалио Вуковићу и Граду Источно Сарајево, те истакао да је улагање у едукацију љекара инвестиција која је неопходна овој здравственој установи.

„У току ове године четири љекара су добили специјализације и два супспецијализације. Неколико година смо имали застој у болници у смислу едукације љекара што данас оставља посљедице. У 2020. години смо планирали девет љекара упутити на специјализацију и једног на супспецијализацију“, рекао је Шешлија.

Директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија, који је присуствовао данашњем састанку, рекао је да се стручним усавршавањем љекара јача капацитети болнице „Србија“ и могућости пружања квалитетне здравствене заштите за све становнике Сарајевско-романијске регије. Он позвао је начелнике општина чији становници се лијече у овој болници да, у складу са својим могућностима, издвоје одређена новчана средства и помогну едукацији здравстених радника.

Љекари Миро Стојановић и Ивана Вукобрат – Бјелогрлић захвалили су градоначенику и Градској прави, који су издвојили средства за њихово едуковање, с циљем јачања здравствене заштите.

Др Стојановић је супспецијалиста васкуларне хирургије, а др Бјелогрлић супспецијалиста нефрологије.