ВУКОВИЋ СА ШВЕДСКОМ ПРИНЦЕЗОМ ВИКТОРИЈОМ У ПОСЈЕТИ ТРЕБЕВИЋУ

1000

Градоначелници Источног Сарајева Ненад Вуковић и Сарајева Абдулах Скака боравили су са шведском делегацијом, коју су предводили принцеза Викторија и принц Данијел, на планини Требевић која се пружа на оба ентитета БиХ.

Вуковић је изразио задовољство сусретом са принцезом Викторијом, посебно на Требевићу као мјесту које, како је рекао, на неки начин осликава БиХ јер се ту спајају два ентитета и два града – Источно Сарајево и Сарајево.

Он је додао да су средњошколци из Источног Сарајева и Сарајева на радионици коју је организовао Центар за промоцију цивилног друштва БиХ на посебан начин показали свијест када је ријеч о очувању природе.

„Ово је само једна порука како ћемо у наредном периоду морати да водимо бригу о природи, те уложимо труд, енергију и новац јавних институација како би довели у ред планину погодну за развој спорта и туризма“, рекао је Вуковић новинарима.

Након презентације Групе за уклањање мина и Швеђанина Јонаса Закрисона који руководи пројектом обуке паса специјализованих за откривање мина, Вуковић је захвалио влади Шведске која у континуитету издваја новац за деминирање сумњивих површина у БиХ.

Вуковић је захвалио и донаторима из САД који су путем Центра за уклањање мина у БиХ издвојили новац који ће у овој и наредној години бити уложен у деминирање општина Источни Стари Град и Источна Илиџа.

„Ово је добар примјер како се поштујући једне друге ипак можемо договорити и урадити добре ствари“, истакао је Вуковић.

Скака је рекао да је град Сарајево показао да може и зна да организује велике догађаје попут Европског олимпијског фестивала младих /ЕЈОФ/ 2019, који је организован у сарадњи са Источним Сарајевом, а да је ово је наставак добре сарадње градова.

„Мислим да ће ова посјета шведске принцезе Викторије заједничкој планини Требевић допринијети још бољој сарадњи са Источним Сарајевом“, навео је Скака.

Он је рекао да су са принцезом Викторијом обишли и боб-стазу, направљену за потребе Олимпијаде одржане у Сарајеву 1984. године, која већ дуго није у функцији и град размишља о њеној обнови.

„Отварањем жичаре приближили смо Сарајево Требевићу, који је из годину у годину све интересантнији домаћим и страним туристима“, истакао је Скака.

Скака је подсјетио да је шведска принцеза Викторија јуче обишла Сарајево и све његове важне објекте и да је била одушевљена изгледом Вијећнице.
/Срна/