ВУКОВИЋ СВЕЧАНО ОТВОРИО 59. МЕЂУНАРОДНУ „ТРКУ КРОЗ СРБИЈУ“

1010

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић синоћ је, након ревијалне трке дјеце у овом граду, прогласио свечано отвореном 59. Међународну бициклистичку „Трку кроз Србију“, која први пут почиње из Републике Српске.
Вуковић је захвалио бициклистичким савезима Србије и Републике Српске који су указали повјерење Источном Сарајеву да буде домаћин отварања ове трке.

„За Источно Сарајево ово је велики дан. Били смо домаћини Европског зимског омладинског олимпијског фестивала /ЕЈОФ/, а данас смо опет дио великог спортског догађаја“, рекао је Вуковић.

Он је захвалио владама Србије и Републике Српске, Олимпијском центру „Јахорина“ и другим спонзорима које су помогли финансирање и реализацију Међународне бициклистичке „Трке кроз Србију“.

Вуковић је изразио задовољство чињеницом да је у прилици да угости градоначелнике свих градова кроз које пролази овогодишња „Трка кроз Србију“ јер је то могућност за развијање пријатељских односа.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић истакао је огроман значај што се двије земље зближавају и спортским манифестацијама.

Помоћник министра за спорт Републике Српске Драган Јаћимовић истакао је велики значај који за Српску има организовање ове спортске манифестације и добру сарадњу влада Србије и Републике Српске.

Предсједник Бициклистичког савеза Републике Српске Владимир Куваља рекао је да је јуче – дан представљања екипа, те да су сви учесници смјештени на Јахорини.

Куваља је истакао да је све споремно за данашњи старт у 12.00 часова, додајући да су градоначелници градова кроз које трка пролази препознали значај ове спортске манифестације за промоцију туризма.

Након ревијалне трке дјеце и церемоније отварања, представили су се учесници – 150 такмичара из тридесетак земаља.

Трка која почиње данас и трајаће по етапама до петка, 2. августа, возиће се од Источног Новог Сарајева преко Јахорине, Пала, Прибоја, Златибора, Чајетине, Мионице и Београда до Пожаревца.

Бициклистичка трка ће стартовати данас у 12.00 часова испред зграде Градске управе Источно Сарајево.

Након старта бициклисти ће се кретати према кружном току, Хиландарском и Улицом Касиндолског батаљона, гдје ће наставити регионалним путем Јахорина-Источно Сарајево. Потом ће се спуштати према водоводу, правити круг код хотела „Еспања“, а циљ прве етапе биће испред зграде Градске управе.

Церемонија проглашења побједника прве етапе је у 14.10 часова, а у 14.30 часова предвиђене су изјаве за новинаре.

Уз такмичарски дио, ова манифестација уједно промовишу и туристичке потенцијале Републике Српске и Србије.

Такимчарски дио „Трке кроз Србију“ није занемарив, јер бициклисти из свих крајева свијета скупљају бодове за одлазак на Олимпијске игре у Токију.

Прва трка одржана је 1939. године, те се ове слави 80 година такмичарског бициклизма у Србији.
/Срна/