ВУКОВИЋ: ТЕСТИРАТИ ШТО ВИШЕ ПОТЕНЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИХ ГРАЂАНА

810

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је синоћ у емисији „Лице нације“ ОСМ ТВ да је било нереално очекивати да Источно Сарајево прође без обољелих од вируса корона, али да изненађење представља сазнање да је овај вирус у општину Пале стигао иѕ Бањалуке, а не из Сарајева, чега су се многи прибојавали.

„Због близине Сарајева, у којем борави велики број људи који су допутовали из различитих земаља, као и чињенице да значајан број наших грађана има свакодневне контакте са људима из оближњег града, више смо могли очекивати да нам вирус стигне на тај начин, него из Бањалуке, која нам је територијално удаљенија“, рекао је Вуковић, додајућу да је информација о  првим регистрованим случајевима вируса корона, узнемирила грађане Источног Сарајева.

„Морамо да у наредном периоду свакодневно комуницирамо са грађанима и дајемо што више истинитих и тачних информација, што ће јавност и очекивати од нас“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је истакао да је, како су сугерисали многи епидемиолози, али и Свјетска здравствена организација, најбоља тактика за откривање, а самим тим и брже затварање одређеног кластера, тестирање. Додао је да је потребно брзо и енергично тестирати све контакте обољелих особа, како би се спријечило ширење заразе.

„Разговараћу са директором Болнице Србија и затражити информације о томе  у којем обиму су тестирани контакти обољелих лица, па и контакти тих контаката. Иако струку поштујемо, захвални смо им и не желимо да се мијешамо у њихов посао, сматрам да нисмо грађанима довољно објаснили методе и процедуре тестирања, што, како сам примијетио, у посљедње вријеме заокупља велику пажњу јавности“, рекао је Вуковић и додао да је из свега што је до сада чуо јасно да је правовремено тестирање свих потенцијално заражених лица и њихових контаката кључно у сузбијању ширења епидемије.

Вуковић је рекао да је у Источном Сарајеву регистрован веома мали број људи који су кршили мјере кућне изолације, због чега су морали да буду смјештени у карантине који су, за ту намјену, већ организовани у општинама. Због појаве првих случајева обољелих од вируса корона, сада је потребно опремити просторије у којима би била смјештена лица позитивна на вирус.

„Морамо да будемо спремни за сваки сценарио, па и за ескалацију ситуације. Због тога сам организовао састанак са начелницима општина на којем смо говорили о потреби да на овом подручју припремимо простор на двије локације у граду, гдје би били смјештени пацијенти обољели од коронавируса. Једна локација предвиђена је за грађане из општина Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Трново, а на другој локацији била би смјештена обољела лица из Пала, Сокоца и Источног Старог Града“, прецизирао је Вуковић, додајући да ти простори морају да буду врло условни, уз особље које ће пружати одговарајућу здравствену заштиту.

„Разговарали смо о понуди хотела Бистрица да тај простор уступи бесплатно за потребе карантина, међутим, данас се у медијима појавила информација да је општина Пале одредила да карантински простор буде у студентским домовима, што је за мене било изненађење. Сматрам да је потребно да одржимо још један састанак, како бисмо синхронизовали дјеловање на подручју града“, истакао је Вуковић.

Вуковић је најавио  да ће Градска управа у наредних неколико дана обезбиједити већу количину заштитне опреме коју ће донирати свим здравственим установама на подручју града и припадницима Полицијске управе Источно Сарајево. Град Источно Сарајево, према Вуковићевим ријечима, планира набавку великих количина средстава за дезинфекција јавних простора и објеката.