ВУКОВИЋ ЗА „ШПИГЛ“: БАВИТИ СЕ РАЗВОЈЕМ И БУДУЋНОШЋУ, А НЕ ВРАЋАТИ СЕ У ПРОШЛОСТ

1255

„Задовољни смо сарадњом Источног Сарајева и Сарајева. Бавимо се реализацијом пројеката у којима имамо заједнички интерес, разговарамо о темама за које смо обострано заинтересовани и мислимо да је то начин на који можемо успоставити коректан однос и осварити нешто корисно за наше грађане“, рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић за њемачки часопис „Шпигл“ (Der Spiegel).

„Два града заједнички реализују пројекат Eвропске зимске омладинске олимпијаде (EYOF), којa треба да буде одржанa у фебруару 2019. године. Од тога много очекујемо и надамо се да ће све бити организовано на високом нивоу и онако како смо замислили. То је велика шанса за оба града, првенствено кад је ријеч о организацији будућих великих спортских такмичења, али и добра прилика да представимо своје туристичке потенцијале“, истакао је Вуковић.

„Недавно смо градоначелник Сарајева Абдулах Скака и ја боравили у Београду, гдје смо са градоначелником Београда потписали споразум о сарадњи за пројекат EYOF-a 2019. Значајна нам је подршка Града Београда и Олимпијског комитета Србије, који имају искуство у организацији сличних догађаја“, појаснио је Вуковић.

„Имамо много тога да покажемо у области туризма. На подручју Источног Сарајева је Јахорина, централна туристичка дестинација на овом подручју. На Палама је недавно пуштена у рад прва кабинска жичара у БиХ, која повезује Пале и Равну планину, односно, Јахорину. Требевић је значајна туристичка дестинација, највеће излетиште на овом подручју. С обзиром на то да је Требевић једним дијелом у Источном Сарајеву, у РС, а другим дијелом припада ФБиХ, имали смо и ту неке заједничке активности са Градом Сарајевом. Заједнички смо подржали одржавање музичког фестивала „Требевић еко фест“ који је први пут прошле године одржан на Брусу, а надамо се да ће организатори, уз ширу помоћ и подршку, смоћи снаге да наставе са тим. Према мојим информацијама, на прољеће требало би да буде пуштена у рад и требевићка жичара, тако да ће и то употпунити туристичку понуду овог краја“, нагласио је Вуковић.

„Не требамо се оптерећивати причама из прошлости. Србе никада нећете убиједити да је у БиХ извршена агресија. Наш став је ( а то је и једна велика чињеница) да се овдје водио грађански рат. Већина грађана Источног Сарајева некада је живјела у Сарајеву, ми смо ту рођени, нисмо дошли однекуда и напали некога у туђој земљи“, рекао је Вуковић.

Вуковић каже да прошлост требамо оставити иза себе и планирати будућност.

„Не требамо се више враћати на приче о којима се три народа никада неће сложити, него требамо размишљати и разговарати о темама које су наш заједнички интерес и о којима можемо постићи сагласност. Само тако можемо обезбиједити напредак на овим просторима“, закључио је Вуковић за њемачки лист „Шпигл“.

Новинар „Шпигла“ Walter Mayr, који ових дана борави у Сарајеву, изразио је жељу да разговара са градоначелником Источног Сарајева, те да забиљежи српске православне обичаје поводом Божића и да присуствује одређеним манифестацијама поводом Дана Републике Српске.