ПАЛЕ- Ажурирана студија развоја даљинског гријања

271

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је данас да је ажурирана студија развоја даљинског гријања за период 2020-2030. године, што је корак даље ка измјештању Топлане, изградњи топловода и дефинитивном рјешавању питања даљинског гријања у овој локалној заједници.
Југовић је захвалио конзорцијуму извођача радова који је уложио максималан напор да дође до рјешења, наводећи да су добили смјернице, након чега ће услиједити ревизија пројекта Топлане да би у току зиме, најкасније до прољећа имали тај документ и да би почела изградња.

„Детектовали смо локацију и све што је било потребно. Низ стручњака учествовао је у овој причи да би се добило најквалитетније рјешење. Остало је да дођемо до финансијских средстава и завршимо један до најзначајнијих пројеката у посљедњих 20 година на Палама, јер морамо измјестити садашњу топлану, која у центру Палама представља проблем“, рекао је Југовић новинарима након састанка са представницима конзорцијума извођача радова и паљанског предузећа „Градске топлане“.

Он је нагласио да су добили студију која третира питање гријања за период од десет година и предвидјела је могућа ширења, капацитете, а што је најбитније узела је у обзир и тренутно стање енергената на тржишту.

„Конзорцијум који изводи радове у другој фази топловода имао је обавезу да изврши ревизију досадашњих студија које анализирају стање даљинског гријања на Палама и ту смо студију данас званично добили. Имали смо до сада све радне верзије“, навео је Југовић.

Према његовим ријечима, на тржишту је општи колапс по питању гаса, лаких горива, сјечке, па је локална заједница све то узела у обзир и увидјела да је у овој ситуацији најближи енергент био-маса, односно дрвна сјечка.

„Држимо се тога уз алтернативне видове других гријања“, додао је Југовић.

Љубиша Танић, представник конзорцијума извођача радова паљанског „Гријањаинвеста“ и бањалучке „Термотехнике“, рекао је да настављају са ревизијом пројекта топлане у складу са подацима из студије и изразио наду да ће до почетка јесени имати пројекат, али и услове за сљедећу фазу – припрему пројектовања и изградње комплетног система даљинског гријања.

Он је навео да су на локацији будуће Топлане извршена геолошка испитивања тла и до краја ове седмице очекују се резулати о квалитету земљишта, а први прелиминарни резултати су охрабрујући.

„Након склањања насипа уз корито Миљацке, тло је квалитетно и моћи ће безбједно и квалитетно бити извршено темељење будућег објекта, који ће бити на понос и задовољство, не само општине Пале, него и града Источно Сарајево и Републике Српске“, оцијенио је Танић.

Он је захвалио људима запосленим у урбанизму и просторном уређењу општине Пале и особљу „Градске топлане“ јер су сви заједно око шест мјесеци радили на изради студије.

„Добили смо задатак од начелника општине Југовића да попишемо све објекте који се налазе на садашњој топлани, али и оне на гријном подручју будуће топлане. То је био захтјеван посао, с обзиром на то да смо се усаглашавали са многим регулационим плановима чија је израда завршена или је у току. На задовољство свих учесника добили смо квалитетан документ и показали да можемо сваком проблему, иако је овај изазован, приступити на систематски начин“, истакао је Танић.

Танић додаје да захвалност дугују и професору Браниславу Живковићу из Београда који је као руководилац студије дао посебан тон и усмјеравао их, па су у студији обрађене и могућности за примјену тренутно доступних енергената.

/Срна/