ПАЛЕ- Акција прикупљања пет амбалаже с циљем очувања животне средине

834

Основна школа „Пале“ покренула је на Палама акцију прикупљања пластичне /ПЕТ/ амбалаже с циљем очувања животне средине, која ће трајати до маја идуће године, а за само три седмице прикупили су 300 килограма отпада.

Директор школе Александар Рајић рекао је новинарима да ће два одјељења која прикупе највише амбалажа бити награђена излетом у мају.

„Акција је превазишла наша очекивања, а покренута је у оквиру пројекта Еко школа Амбасаде Шведске у БиХ. Ми смо једна од 26 основних школа у БиХ која је обухваћена овим пројектом. Идеја је да покушамо анимирати што више дјеце. Позвали смо у помоћ и друге двије школе са подручја локалне заједнице, Општинску управу и комунално предузеће да се придруже и они су то подржали“, навео је Рајић.

Он је истакао да све не би могли урадити без предузећа „Милкус“ који одвози и откупљује ПЕТ амбалажу, а од прикупљеног новца биће организован излет.

Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Жарко Човић рекао је да значај ове акције вишеструк, те навео да ће данас по центру Пала бити постављени контејнери за одлагање ПЕТ отпада.

„Дјеца ће у оквиру ове акције обезбиједити излете у природи и развијати свијест о очувању животне средине, те тако апеловати и да остали суграђани правилно одлажу ПЕТ амбалажу“, навео је Човић.

Акцију је подржало и паљанско Комунално предузеће, чији је директор Богдан Клачар рекао да је изузетно значајно што су ову активност покренула дјеца, која су носиоци свих позитивних промјена у друштву.

Клачар је истакао да ће дјеца утицати на старије да мијењају лоше навике, те напоменуо да ПЕТ амбалажа заузима највише простора на депонијама, има највише негативног утицаја по животну средину и потребно је припремити за рециклажу.

„На подручју општине Пале, са свим мјесним заједницама, укупно има 7.000 домаћинстава, ту су и привредни субјекти, тако да бисмо, уз тренутну цијену откупа ПЕТ амбалаже, свакодневним прикупљањем овог отпада сигурно уштедјели једну просјечну плату у Српској“, навео је Клачар.

Ученици ВИ-2 разреда Основне школе „Пале“ до сада су прикупили највише флаша, те апеловали да се грађани придруже овој акцији.

„Мој разред до сада је прикупио 29 врећа ПЕТ амбалаже. Цијели разред је прикупљао отпад по Корану и околини. Апелујем да се грађани и сви други разреди у што већем броју одазову акцији да бисмо сачували нашу околину“, истакла је ученица Софија Короман.

Директор Основне школе „Мокро“ Радмила Веселиновић рекла је да је акција наишла на велику заинтересованост код ученика, те истакла да ће излет бити само мотив, а награда ће бити подизање свијести о значају очувања животне средине од штетног утицаја пластичне ПЕТ амбалаже.

/Срна/

Фото: општина Пале