ПАЛЕ- Ана Жугић: Џију-џицу спаја људе

269

Петнаестогодишња Паљанка Ана Жугић из Џију-џицу клуба „Јахорина“ која је освојила више од 30 медаља на међународним такмичењима каже да би вољела да учествује на најпрестижнијим свјетским такмичењима и да будућност не може замислити без овог спорта који људе спаја на најбољи начин.

Жугићева у изјави за Срну каже да је рано почела да се бави одбојком, фолклором, плесом и да није слутила да ће се задржати у борилачком спорту.

„Иако сам недавно почела да се такмичим, за врло кратко вријеме сам остварила значајне резултате. Издвојила бих три медаље са европских купова на којима сам заузела два прва и једно треће мјесто“, истакла је Жугићева.

Она је навела да је овај спорт прије свега разноврстан, увијек има на чему да се ради, да се напредује, да се усавршава, те је остварила многобројна пријатељства како у Републици Српској и БиХ, тако и ван граница у протеклих шест година.

Жугићева, која је већ шест година чланица Џију-џицу клуба „Јахорина“, истакла је да је у сваком тренутку имала пуну подршку тренера и колега из клуба.

„Џију-џицу је спорт који не прави разлике између полова и генерално људи, она нас заправо спаја на најбољи начин. Због ових и многих других добрих ствари у вези са џију-џицом своју будућност не могу да замислим без овог спорта“, истакла је Жугићева.

Када је ријеч о плановима, Жугићева је навела да ускоро очекује Балканско првенство и истакла да би вољела да се једног дана појави на најпрестижнијим такмичењима, као што су Свјетско првенство и Свјетске игре у овом спорту.

Тренери Џију-џицу клуба „Јахорина“ уједно су и тренери репрезентације Републике Српске, а тренер Стефан Босиљчић рекао је да је овај клуб прошле године наступао на 10 такмичења у земљи и региону, при томе освојивши 279 медаља. „Само у овој години освојено је осам пехара за екипни пласман, као и мноштво пехара за појединачне категорије“, истакао је Босиљчић.

Он је рекао да је овај клуб настао 2016. године као подухват неколицине високообазовних мајстора борилачких спортова и заљубљеника у те спортове, те да су трудом и залагањем дошли до 200 чланова у свим секцијама, а да им је најдражи рад са најмлађима.

Босиљчић је напоменуо да су недавно организовали Пето међународно такмичење „Трофеј Јахорине“, гдје је учествовало чак 120 такмичара у свим узрасним категоријама и освојена је 91 медаља, што „још није учињено у модерној историји овог спорта у Републици Српској“.

Џију-џицу клуб „Јахорина“ са Пала представио је 28. маја на првом Сајму спорта у овој локалној заједници своје вјештине и освојене медаље и пехаре.

На подручју општине Пале има 1.600 младих спортиста у 29 клубова.

/Срна/