ПАЛЕ- Волонтери увијек доступни грађанима којима треба помоћ

186

Волонтери Општинске организације Црвеног крста Пале истичу поводом обиљежавања Међународног дана волонтера да је ова организација увијек доступна суграђанима, те да нема већег задовољство него када се помогне људима.

Волинтер Даница Станишић изјавила је Срни да је Међународни дан волонтера веома важан, јер се његовим обиљежавањем одаје захвалност свим волонтерима и даје на значају њиховом раду.

„Веома сам захвална и поносна што сам једна од 240 волонтера у Републици Српској који су добили захвалницу Црвеног крста Републике Српске за допринос и ширење хуманитарне мисије кроз бројне акције у протеклом периоду“, рекла је Станишићева.

Станишићева, која је ученик Основне школе „Србија“ са Пала, додала је да јој је то велика мотивација да убудуће настави са волонтирањем и да се укључи у што више акција.

Она је истакла да је њен најдражи дио активности ширење знања о покрету Црвеног крста и хуманитарне акције, које ова организација спроводи током читаве године када волонтери помажу својим суграђанима којима је потребна помоћ.

„Када сам први пут учествовала у хуманитарној акцији нисам могла описати задовољство које ме је испуњавало, јер до тада, као ни многи други, нисам схватала колико некоме значи то што одвојимо мало свог слободног времена да помогнемо људима“, навела је Станишићева, која годину дана волонтира.

Ученик трећег разреда Средње медицинске школе „28. јуни“ Источно Ново Сарајево Ања Крсмановић прича да је за Црвени крст сазнала преко курса прве помоћи.

„Познавање ове области доста ми је помогло у многим ситуацијама и сматрам да је веома корисно знати по нешто од свега. Прва помоћ је била моја прва љубав, али не и једина. Недавно сам имала прилику додатно научити о историји, развоју те битним датумима које вежемо за Црвени крст“, рекла је Крсмановићева.

Она је додала да се волонтери воде принципима Црвеног крста, те да их 5. децембар подсјећа на то колико њихова добра воља значи људима којима је помоћ потребна.

Крсмановићева је волонтер Општинске организацује Црвеног крста Пале већ седам година, а како каже, развијање емпатије једна је од врлина која се временом стиче у Црвеном крсту.

Међународни дан волонтера обиљежава се 5. децембра као подсјетник на дан када је 1970. године створен Програм УН за волонтере.

/Срна/