ПАЛЕ- За пола године износ у буџету остварен 50 одсто

308

Одборници Скупштине општине Пале данас су усвојили извјештај о извршењу буџета општине за првих шест мјесеци ове године остварен у износу око 50 одсто од планираних 16.600.000 КМ.
Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је на сједници усвојен и ребаланс општинског буџета којим је буџет достигао рекордних 20 милиона КМ, те захвалио одборницима који су, усвајањем ребаланса, подржали инфраструктурни развој ове локалне заједнице.

„Ребалансом је, између осталог, обухваћена куповина земљишта за изградњу помоћног терена Фудбалског клуба Романија, што је велики допринос развоју спорта, као и куповина уџбеника за све паљанске основце од 5. до 9. разреда“, навео је Југовић и додао да је ребалансом обухваћено све што није третирано приликом усвајања буџета.

Он је рекао да је данас усвојена и одлука о давању сагласности за потписивање Мандатног писма и обезбјеђивање дугорочног финансирања пројекта модернизације система централног гријања, чиме су створени услови за кредитни аранжман код Европске банке за обнову и развој за потребе финансирања изградње Топлане.

„Давањем сагласности за потписивање Мандатног писма само смо створили услове да уђемо у нове преговоре, а коначну сагласност ће на крају дати Скупштина када се тачно дефинишу цифре, каматне стопе. Дат је максималан оквир од осам милиона евра, чиме је обухваћен и грант који може ићи и до 30 и више одсто у том износу, а подразумијева и признавање досадашњег учешћа општине Пале од два милиона КМ за изградњу топловода који ће повезивати локацију садашње и нове топлане“, истакао је Југовић и додао да је данас створена могућност да на најбољи могући начин буде ријешено питање Топлане.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина рекао је да ребаланс буџета сврстава општину Пале у виши ранг, те изразио увјерење да ће општински буџет наставити тренд увећања и наредних година.

„Одборници су усвојили и информацију о пројекцијама унапређења јавних предузећа и установа за наредни период, а директори су изнијели информације и своју визију развоја установа и предузећа у наредном периоду“, рекао је Шкипина.

Шкипина је истакао да је општинско руководство опредијељено да активно подржава рад свих предузећа чији је оснивач општина, како би њихов рад подигли на виши ниво и довели их до самоодрживости.

/Срна/