ПАЛЕ- Изведена монодрама „Јефимија – Јелена Мрњавчевић“

190

На Палама је синоћ одиграна монодрама „Јефимија – Јелена Мрњавчевић“, режисера Жељка Милошевића која говори о једној од најбитнијих жена у историји Срба, владарки, првој српској пјесникињи, која је након што се замонашила добила име Јефимија, чиме је завршена манифестација „Мајске духовне свечаности“.

Лик Јелене, монахиње Јефимије тумачила је београдска глумица Тијана Николић, која је изјавила новинарима да јој је велика част што може да прикаже једну историјску личност која је неправедно скрајнута из уџбеника и са сцене.

„То је прича о жени која је изгубила све што је имала, од породице, имања до државе. Дочаравам све ликове који су ту, пролазим кроз њен живот. Било је мисаоних, вербалних, психичким промена и прилично напорно али и динамично тако да нико не остаје равнодушан“, истакла је Николићева.

Она додаје да су у монодрами приказали не само њу као монахињу Јефимију него и као људско биће са свим својим улогама тако да је Јелена Мрњавчевић била и кћерка, дјевојка, супруга, владар, мајка, а потом монахиња Јефимија кроз чију емотивну причу се преплићу бурни историјски догађаји.

Режисер монодраме Жељко Милошевић наводи да је представа одиграна више од 5О пута за двије године, два пута била учесник на „Данима Републике Српске у Србији“, а оно што их највише радује јесте да је представа, гдје год су играли, добила апсолутну озоришну катарзу.

„Јефимија или Јелена Мрњавчевић је једна од најзначајнијих личности српске историје, да ли је то што је жена или зато што је била скрајнута са власти и из историје, она би требала бити на неком бољем мјесту јер сви ми који имамо национални префикс Србин, Српкиња треба да се захвалимо управо њој што постојимо“, поручио је Милошевић.

Према његовим ријечима, радећи истраживања на овој представи више од осам мјесеци колико је трајала припрема, спознали су да је у тешком времену за српски народ послије Косовског боја уствари Јелена била та перјаница која је заједно са Милицом тада монахињом Евгенијом доносила идеје.

„Милица као неко ко је имао ауторитет прогурала је Јеленине идеје за спас српске државе и народа у том најтежем времену под отоманским царством. Зато је најважнија порука представе да нам се историја нажалост понавља, правимо исте грешке и често заборављамо на снагу јединства“, рекао је Милошевић.

Директор Културно-спортског центра Пале Славка Брезо истакла је да са вечерашњом монодрамом затварају треће „Мајске духовне свечаности“, те захвалила свима који су помогли у организацији ове манифестације и онима који су дали свој допринос за прикупљање средстава која ће бити уручена угроженим породицама на подручју Пала.

Манифестацију је организовала Српска правсолавна црквена општина Пале – Храм Сабора Светога архангела Гаврила у сарадњи са Културно-спортским центром и Колом српских сестара „Света великомученица Текла“ са Пала.

/Срна/

фото: Културно-спортски центар Пале