ПАЛЕ- Изложбом радова са колоније завршене „Госпојинске свечаности“

251

Изложбом ликовних радова са Међународне колоније „Арт симпозијум“ синоћ су на Палама завршене „Госпојинске свечаности“, организоване поводом Дана и крсне славе општине Велике Госпојине.


Оснивач и умјетнички руководилац „Арт симпозијума“ Лазо Савић рекао је новинарима да је овогодишњи Сазив окупио 17 сликара и три вајара из Грчке, Сјеверне Македоније, Индије, Србије и БиХ.

Он је навео да су два вајара радила скулптуру у камену, а трећи у дрвету, док су остале технике биле графика, цртеж, акрилик на платну, уље на платну, те је настало око 40 ликовних јединица које су вечерас на Економском факултету на Палама представљене публици.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су изложбом ликовних радова жељели да затворе Госпојинске свечаности, зато што Савић и ликовна колонија коју организује годинама то заслужују.

Он је додао да се могу вид‌јети разноврсни стилови, технике сјајних умјетника, те да „Арт симпозијум“ традиционално његује ликовни дух.

Ликовни критичар из Бањалуке Александар Саша Грандић рекао је да је Међународна ликовна колонија „Арт симпозијум“ изнова потврдила чињеницу да је ријеч о једном од најзначајнијих ликовних догађаја ове врсте у Републици Српској и БиХ.

Он је подсјетио да су на Симпозијуму, одржаном у јулу на Палама, настајала ликовна д‌јела плошног и просторног аспекта.

„Плошне ликовне умјетности су цртеж, акварел, уље на платну, графика и акрилик на платну, док је просторна ликовна умјетност вајарство у камену и дрвету. Настала су квалитетна д‌јела и сваки од њих носи симболику у себи“, истакао је Грандић.

Манифестација „Госпојинске свечаности“, која је почела 23. августа, обиљежена је бројним културно-спортским манифестацијама.

/Срна/