ПАЛЕ- Монодрама „К`о камен“ 10. децембра

188

Представа „К`о камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“, која говори о страдању херцеговачких Срба у Другом свјетском рату, али и о животу, биће изведена у Културном центру на Палама 10. децембра, најављено је из ове установе.

Ова документарна монодрама, рађена према тексту професора српског језика и књижевности из Источног Сарајева Драгане Мандрапе, аутентична је прича о двије жене, мајци и кћерки, њиховим животима и страдањима, али и о снази коју су имале и у тренуцима највећих искушења и страдања.

Ко камен` је прича о побијеним херцеговачким Србима 1941. и 1944. године, као и о страдањима сарајевских Срба који су 1996. напуштали своја огњишта у истој колони са својим ископаним мртвим јунацима и одлазили у непознато. Писана у исповједној форми, она слика различите личности, мајку и кћерку, Веленку и Драгану, жене различитих животних прича, али идентичне снаге коју показују у тренуцима суочавања са највећим животним трагедијама“, наведено је у саопштењу.

У маниру најплеменитијег женског рукописа, глумица Народног позоришта Републике Српске Љиљана Чекић и аутор Драгана Мандрапа, његујући културу сјећања на своје претке, као потомци породица које су настрадале у геноциду који је над Србима извршен током Другог свјетског рата, створиле су представу у којој је осликана снага живота „који вазда нађе свој пут“, као и карактер жена снажних као камен.

Представа је уврштена у званичну селекцију 28. Фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву 2023, а премијерно је изведена пред многобројном публиком на сцени „Петар Кочић“ у Народном позоришту Републике Српске 14. октобра.

Представа „К`о камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“ планирана је за 19.00 часова, а улаз је бесплатан.

/Срна/