ПАЛЕ- Обиљежена слава општине – Велика Госпојина

375

Служењем литургије у храму Успења Пресвете Богородице и литијом улицама града, велики број Паљана у присуству премијера Републике Српске Радована Вишковића, руководства општине Пале и града Источно Сарајево, прославио је Дан и крсну славу општине – Велику Госпојину.

Поводом Дана општине, отворен је и нови објекат вртића „Буба Мара“.

Премијер Вишковић, као кум овогодишње крсне славе општине Пале, честитао је Паљанима крсну славу и подсјетио на досадашње пројекте које је Влада Српске реализовала на подручју ове општине.

Вишковић је нагласио да је Влада Српске на претходној сједници усвојили одлуку о изградњу зграде Факултета физичког васпитања и спорта на Палама, чија градња, како је најављено, би требало да започне кроз наредних мјесец дана.

Он је додао да ће Влада Републике Српске у наредним данима донијети одлуку у вези изградње нове зграде за Полицијску управу Источно Сарајево на Палама, те додао да су то грађани Пала заслужили.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је Паљанима и паљанском свештенству Дан и крсну славу општине и цркве Успења Пресвете Богородице – Велику Госпојину, те истакао да је данас свечани дан за општину.

Југовић је истакао да је у протеклих годину дана урађено много тога, поменувши градњу градског парка, почетка градње Музеја Републике Српске, најављену градњу зграде ПУ Источно Сарајево и зграду Факултета физичког васпитања и спорта.

На Централном спомен обиљежју на Тргу Републике Српске у Палама положени су вијенци и одата почаст погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске са територије ове општине.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је важност и заслугу погинулих и умрлих бораца ВРС са Пала, те додао да су они као и сви остали борци, погинули за највећу побједу Срба 20. вијека, а то је Република Српска.

Ћосић је рекао да су Пале дале огроман допринос у стварању Републике Српске, те нагласио да су Пале највећа градска општина по броју становника и у том предњаче и данас.

Вијенце на Централном спомен-обиљежју у Палама положили су представници градске, општинских власти, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ, Борачке организације Пале и породица погинулих бораца ВРС, ОО Црвеног крста Пале и други.