ПАЛЕ- Одата почаст за 28 радника предузећа „Фамос-Коран“

180

На Палама је данас служен помен за 28 некадашњих радника предузећа „Фамос-Коран“ и Фабрике мотора специјалне намјене који су као борци Војске Републике Српске /ВРС/ погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Славка Брезо, чији је супруг Жељко погинуо 30. априла 1994. године, каже да се из године у годину окупљају на овом мјесту у кругу фабрике „Фамос“ гдје обиљежавају помен за 25 страдалих радника овог предузећа и три некадашња радника из „Фабрике мотора специјалне намјене“.

Брезо је захвалила Борачкој организацији Пале која породице погинулих из године у годину окупља, што чувају српску историју од заборава, те истакла да су њихове ране исте и ове године, као и онда када јој је муж погинуо.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да у вријеме политичких насртаја на Републику Српску цио српски корпус треба да се уједини и политичким средствима брани вриједности за које су борци ВРС дали своје животе током Одбрамбено-отаџбинског рата.

„Та политичка утакмица захтијева обједињавање комплетног српског корпуса како би могли политичким средствима одговорити на све насртаје и да сачувамо све вриједности за које су људи дали животе, а то је Република Српска“, поручио је Короман.

Он је истакао да се град Источно Сарајево труди да културу сјећања одржи на високом нивоу, па је зато започет пројекат изградње спомен-обиљежја за погинуле српске цивиле у 20. вијеку.

„Биће изграђено спомен-обиљежје великанима српског здравства, као и жртвама НАТО бомбардовања који ће се налазити на Палама. У сарадњи са борачким организацијама врше се обнављања мањих мјесних гробаља“, рекао је Короман.

Он је рекао да су „Фамос-Коран“ и Фабрика мотора специјалне намјене дале печат Палама јер су покренуле урбанизацију те општине, а некадашњи радници ових предузећа дали свој допринос за очување Републике Српске.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да је јача обавеза локалне заједнице према јунацима како вријеме одмиче да кроз културу сјећања искажу поштовање према њиховим породицама.

„У посљедње вријеме видимо какви су насртаји на Републику Српску, а кроз одбрану онога за шта су борци дали животе, на одређени начин одужујемо се њима. Зато кроз културу сјећања и доласком на ово спомен-обиљежје на симболичан начин показујемо да поштујемо њихову жртву“, рекао је Југовић.

Југовић каже да је обавеза локалне заједнице да нађе довољно снаге и средстава да се одуже дјеци погинулих бораца, ужим члановима породице кроз запошљавање и стамбено збрињавање те тако покаже да жртве дате током рата ниси узалудне.

Предсједник Скупштине Борачке организације Пале Момир Ћирић захвалио се свима који су дошли да одају почаст погинулим радним колегама и саборцима, наводећи да је обавеза ове организације да у будућности и даље обиљежава овакве датуме јер је то најмање што се може учинити за људе који су своје животе дали за одбрану Републике Српске.

Цвијеће и вијенце на споменике некадашњим радницима „Фамоса“ и на спомен-плочу радницима „Фабрике мотора специјалне намјене“ положили су чланови породица погинулих бораца, представници општине Пале, града Источно Сарајево, СУБНОР-а и Економског факултета.

Помену и полагању цвијећа и вијенаца присуствовао је и народни посланик Дамјан Шкипина.

/Срна/