ПАЛЕ- Одржана радионица израде ручних радова

197

У Цековића кући на Палама млади су имали прилику да на радионици науче да везу, плету и преду вуну, те им је указано на важност очувања српске традиције.

Радионицу је организовало Коло српских сестара „Света великомученица Текла“ са Пала, Општинска организација Црвеног крста у сарадњи са невладином организацијом „Алтерурал“ из Француске.

Предсједник Кола српских сестара Љиљана Нешковић рекла је новинарима да се труде да сачувају традицију и културу српског народа упркос свим искушењима савременог доба.

„Прије су жене везле, а дјевојке се нису могле удати ако немају дјевојакчу спрему – вез, поњаве, вунене ствари. Свако село је имало више од 100 оваца и користила се вуна, а сада се она баца“, навела је Нешковићева, те поручила свим женама да је ручни рад користан и једна врста психотерапије.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Пале Јелена Петровић истакла је да је радионица организована да се на младе пренесе српска традиција, да науче како да везу, преду, плету јер одласком бака, нажалост, тај ручни рад „умире“ полако.

„Данас смо се потрудили да уприличимо радионицу јер они који се одрекну своје традиције, одрекли су се свог постојања, историје и предака. Треба да сачувамо нашу традицију, а наш Сарајевско-романијски регион је и те како богат историјом и културом“, поручила је Петровићева.

Члан невладине организације „Алтерурал“ из Француске Сара Девим рекла је да се њихова организација бави очувањем руралног туризма и традиције, те да је одушевљена богатом српском културом и традицијом сарајевско-романијског краја.

Четрнаестогодишња Елена Павловић рекла је да је дошла на радионицу како би научила да везе и да преде вуну, да је то занимљиво и да ју је мајка научила да плете.

У наредном периоду планирана је још једна радионица на којој ће млади имати прилику да науче да припремају традиционална српска јела.

/Срна/