ПАЛЕ- Одржан Божићни концерт

149

У Храму Сабора Светог архангела Гаврила на Палама синоћ је одржан Божићни концерт на којем су изведене духовне, традиционалне и православне божићне пјесме.

На концерту, који је одржан у оквиру обиљежавања Дана Републике Српске, наступали су „Камерни хор Пале“ и Црквени хор при Цркви Успења Пресвете Богородице Пале.

Умјетнички руководилац „Камерног хора Пале“ Јелена Аничић рекла је да им је ово први пут да у храму организују самостално солистички концерт, а публици су се представили искључиво са духовним репертоаром и то црквена духовна православна музика византијског и нововјековног типа, углавном двогласни напјеви.

Она је захвалила старјешини храма свештенику Немањи, Црквеној општини Пале, општини Пале што су их позвали да буду учесници у обиљежавању Дана Републике Српске, јер је вечерашњи концерт уприличен у то име.

Аничићева је рекла новинарима да су своју дјелатност започели 2011. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, а прије три године се осамосталили као камерни састав са мањим бројем чланова.

Руководилац Црквеног хора при Цркви Успења Пресвете Богородице Пале Нина Мојовић рекла је да су добили позив од Аничићеве да као гости наступају, те како би дјеца увеличала божићни концерт на којем су пјевали три пјесме.

„Дјеца су пјевала пјесме Божић, Божић, Звијезда се засија и Ми смо дјеца неба, сходно радосном празнику и како би оплеменила овај празник, јер ко ће већу радост донијети него дјеца“, изјавила је Мојовићева.

Она је додала да је хор црквени и функционише искључиво на литургијама и на богослужењима.

Божићни концерт по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома организовао је Храм Сабора Светога архангела Гаврила и Туристичка организација града Источно Сарајево.

/Срна/