ПАЛЕ- Округли сто о значају и улози Моме Капора

119

Тродневна манифестација „Момо Капор: чувар адресе“ завршена је данас округлим столом на Филозофском факултету на Палама о значају и улози овог писца.

Декан Филозофског факултета Пале Владан Бартула истакао је да је Капор био пријатељ Факултета, предавач по позиву, те да ова високошколска установа жели да му ода признање и захвалност за све оно што је у претходном периоду урадио за њене студенте.

„Овим показујемо да смо људи који желимо своје најзначајније пријатеље, значајне личности из претходног времена, на неки начин призовемо у сјећање и одамо поштовање“, рекао је Бартула новинарима прије округлог стола.

Бартула је навео да ће студенти имати прилику да чују занимљивости које нису знали о Капору и на тај начин их мотивисати да се приближе његовом дјелу и да га више читају.

Као дугогодишњи пријатељ Моме Капора, академик Јован Делић рекао је да ће на округлом столу подијелити занимљиве чињенице о Капору и његовој најбољој књизи „Хроника изгубљеног града“.

Супруга Момчила Моме Капора Љиљана изјавила је новинарима прије округлог стола да је Момо долазио на Филозофски факултет као гостујући професор, те да је дивно што су они који су слушали његова предавања данас декани, професори и као млади људи дошли на та мјеста.

Она је истакла да ће јој се утисци са манифестације слећи тек по повратку у Београд, јер су јој ова три дана била емотивна, лијепа и веома узбудљива.

Студент докторских студија на Филозофском факултету Пале Душан Пејић рекао је да се нажалост не сјећа времена када је Капор држао предавања на овој установи, али је чуо да је то увијек било неописиво и незаборавно.

Пејић је истакао да је лијепо што се одржава манифестација у знак сјећања на Капора из разлога што студенти воле да читају његова дјела која можда и нису довољно присутна у наставним плановима и програмима, иако је био један од најчитајнијих и најпопуларнијих писаца.

„Капор је знао да уђе у психу и емоцију младих, а његова дјела су и прије 5О година и данас пријемчива студентској популацији за коју се прије свега и организује манифестација“, поручио је Пејић.

Покровитељи и организатори манифестације били су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Културни клуб „Фронесис“ из Источног Сарајева и задужбина „Момчило Момо Капор“ из Београда.

/Срна, Фото: РТВИС/