ПАЛЕ- Омаж великом пјеснику Душку Трифуновићу

329

У Културном центру на Палама синоћ је одржан програм за одрасле „Буквално тако“ у којем су пјесници и књижевници из Републике Српске, Србије и Црне Горе говорили о стваралаштву српског пјесника, књижевника и телевизијског аутора Душка Трифуновића.

Бесједу о Трифуновићевом стваралаштву говорио је Богомир Мијатовић, који је и издао књигу „Слушај мене, а ради по своме“ са поднасловом „Филозоф без школе“, у којој се бавио ликом и дјелом Душка Трифуновића.

Мијатовић је рекао новинарима да му је велика част да други пут гостује на Палама и представи своју књигу о Трифуновићу, свом великом пријатељу, „најмудријем човјеку и филозофу који није користио рачунар“.

„У овој књизи сабрао сам његове мудрости из пјесама, прозних дјела. Има ту неких мудрости Душкових и поука које сам ја забиљежио сећајући се наших дружења на путовањима, код куће“, навео је Мијатовић.

Он је додао да је ово мали омаж Душку Трифуновићу који је за себе знао да каже да је филозоф без школе.

„Док се одржава манифестација посвећена Трифуновићу, и постоје људи који воде рачуна о његовом дјелу, Душко ће бити са нама“, нагласио је Мијатовић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да се манифестација „Дани Душка Трифуновића“ одржава 15. пут и да је ријеч о најпјеванијем пјеснику са ових простора.

Он је истакао да су посјетиоци имали прилику да слушају све о Трифуновићевој поезији од његових колега, пријатеља, те похвалио Културно-спортски центар на дивној организацији манифестације.

Књижевник Вид Вицко Вукелић рекао је да су пјесме Душка Трифуновића права поезија, а не пуки текстови за музичку обраду, те да је он оставио дубоке трагове љубави кроз своју поезију.

Пјесник Миленко Шарац из Пљеваља рекао је да је Трифуновићева поезија имала судбинско одређење, али и да његове дивне пјесме данас имају призвук подсјећања на бивше љубави.

У музичком предаху учествовао је Камерни хор са Пала, те музичар Милош Маловић.

Тродневна манифестација „Дани Душка Трифуновића“ биће завршена данас додјелом награда ученицима чији су радови изабрани као најбољи на литерарном конкурсу о теми „Даљине“.

Претходно ће бити промовисана збирка пјесма „Побједа у зору“ ученика петог разреда Основне школе „Пале“ Лазара Јокића са почетком у 15.00 часова у Културном центру Пале.

Покровитељи манифестације су општина Пале, град Источно Сарајево и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу издао је са 25 година по доласку у Сарајево.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање „сарајевске рокенрол школе“.

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су „Бијело дугме“, „Индекси“, Здравко Чолић и Арсен Дедић.

Остаће упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“. По избијању рата у БиХ 1992. године избјегао је у Нови Сад, гдје је и умро 2006.

Сахрањен је у Сремским Карловцима.

/Срна/