ПАЛЕ- Отварање предузећа „Чиста шанса“

459

На Палама ће данас бити отворено друштвено предузеће „Чиста шанса“ с циљем запослења рањивих група становништва са евиденција Бироа за запошљавање и Центра за социјални рад, саопштено је из Општинске управе.
Предузеће ће бити отворено у оквиру УНИЦЕФ-овог пројекта који је подржало Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Пројекат УНИЦЕФ-а „Јачање социјалне и здравствене заштите као одговор на пандемију вируса корона у Републици Српској“, у оквиру којег је планиран развој друштвеног предузетништа, реализује у општини Пале од септембра 2021. године.

Овај програм подразумијева стварање претпоставки за превазилажења друштвених проблема, нарочито проблема незапослености рањивих група становништва.

Циљ је, како се додаје, развити иновативне моделе да би се ријешиле потребе корисника социјалне заштите, мијењањем традиционалне улоге социјалне заштите од пасивног приступа давања новчане или материјалне помоћи према активном приступу јачања самоодрживости појединаца, породица па и читавих заједница.

„Кроз интезиван рад у протеклих више од годину дана, израде анализе стања, анкетирања дефинисаних категорија, одржаних фокус група те истраживања потреба тржишта у општини Пале, одлучили смо се за оснивање предузећа Чиста шанса, које ће пружати услуге чишћења и прања веша“, наводи се у саопштењу.

Пројекат је подржан од Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, а дониран од УНИЦЕФ-а и УСАИД-а.

Имлентатори пројекта су Савез удружења стручних радника социјалне дјелатности из Републике Српске и Центар за социјални рад Пале.

Значајан допринос на успостављању овог преузећа дали су представници институција на локалном нивоу, прије свега општина Пале, Завод за запошљавање – филијала Источно Сарајево, Биро за запошљавање, Дјечији центар „Буба Мара“, „Пале-стан“ и други.

Отварање је планирано у 13.00 часова.

/Срна/