ПАЛЕ- Отворена ликовна колонија “Арт симпозијум Јахорина”

201

Међународна ликовна колонија “Арт симпозијум Јахорина”, која окупља вајаре и сликаре из Грчке, Индије, Сјеверне Македоније, Србије, Републике Српске и Федерације БиХ, свечано је отворена у Палама.

Оснивач и умјетнички руковидилац “Арт симпозијума Јахорина” Лазо Савић рекао је новинарима да ће ликовна колонија трајати до 24. јула, када ће бити представљени радови учесника из пет земаља.

Савић је истакао да су међу њима вајари од којих двојица већ 11 дан клешу камен код Студентског центра на Палама.

Тема овогодишњег симпозијума је, као и претходних година, “Фигура у савременој умјетности, велики формат”.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је међународна ликовна колонија отворена захваљујући Савићу и да се одржава 19. пут.

“Дјела која настану красиће општину Пале, а локална заједница ће увијек подржавати овакве и сличне манифестације”, рекао је Југовић.

Професор Миливоје Умковић рекао да су сви аутори који су до сада стварали на овој ликовној колонији оставили драгоцјене трагове – слике, скулптуре, графике, цртеже.

Умковић наводи да је “Симпозијум” са Каловитих брда прешао прво на прелијепу Јахорину и сада на Пале, те додао да је ликовна колонија израсла у драгоцјену институцију.

На Економском факултету Пале вечерас је отворена и изложба “Трагови” као омаж бугарском умјетнику Николају Русеву, који је својим стваралаштвом оставио дубок траг у свијету ликовне умјетности.

Међународна ликовна колонија “Арт симпозијум Јахорина” основана је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра “Јахорина”, уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајева Предрага Ласице.

Циљ манифестације је афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, те подстицај туризма у Републици Српској, БиХ, региону и свијету.

Колонија је до сада угостила бројне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, САД, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе, Хрватске, Јужне Кореје и Кине.

Дјела ових умјетника представљена су на више од 80 изложби у Републици Српској, БиХ и иностранству.

/Срна/