ПАЛЕ- Пет случајева вршњачког насиља за девет мјесеци

230

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево за девет мјесеци регистровано је пет случајева вршњачког насиља од којих је један случај ријешен у оквиру васпитно-образовне установе, рекла је портпарол ове управе Весна Стокановић.

„Остали случајеви су евидентирани као кривична дјела“, изјавила је Стокановићева новинарима поводом почетка реализације превентивне кампање „Буди сигма! Заустави/пријави вршњачко насиље“ у оквиру које су данас службеници Полицијске станице Пале одржали предавање ученицима шестог и седмог разреда Основне школе „Пале“.

Она је нагласила да је кампања, коју организује Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, усмјерена на ученике основних и средњих школа с циљем спречавања вршњачког насиља.

Према њеним ријечима, циљ кампање је да се дјеци школског узраста објасни шта је појам вршњачког насиља, које су посљедице али исто тако и подизање свијести грађана о благовременом препознавању ове врсте насиља.

Стокановићева истиче да је МУП Републике Српске подржао програм „Брига о дјеци“ чији је иницијатор Републички педагошки завод у оквиру чега су формирају мултисекторски тимови.

„Циљ је унапређење комуникације између полицијских службеника и просвјетних радника али и дјеце и родитеља. На основу тих мултисекторских тимова рјешавају се конкретни проблеми и препознају конфликтне личности када дође до ове врсте насиља“, поручила је Стокановићева.

Она наводи да постоји протокол о поступању у случају вршњачњог насиља међу дјецом и младима у Републици Српској који јасно дефинише све процедура које предузимају институције.

„Дефинисано је шта ради школа, полиција, родитељи и друге институције. Потребно је да сви заједно учествујумо у рјешавању ове врсте проблема“, истакла је Стокановићева.

/Срна/