ПАЛЕ- Подићи свијест о значају здравља и превенцији болести

147

На Палама је јуче представљен пројекат „Здраве заједнице у БиХ“ који ће значајно допринијети промоцији здравља и превенцији болести, те стварању позитивног окружења и унапређењу здравственог статуса жена, мушкараца, дјеце и младих.

Презентацију будућих активности у оквиру пројекта „Здраве заједнице у БиХ“ спроводи Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, федерално Министарство здравства и Одјељење за здравство у Брчко дистрикту, финансира швајцарска Влада, а реализује Институт за популацију и развој.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић рекао је новинарима да је ресорно министарство у претходне двије године радило активно на припреми овог пројекта, те да је швајцарска Влада једини донатор који подржава пројекат у области здравства у БиХ.

Он је навео да је акценат пројекта на сарадњи са јединицама локалне самоуправе и да као главног партнера имају Савез општина и градова Републике Српске.

Према његовим ријечима, пројектне активности односе се на промоцију здравља и превенцију болести, углавном на хроничне незаразне болести и то кардиоваскуларне, малигне, дијабетес мелитус и менталне болести и сметње, а значајан акценат посветиће медијском раду и унапређењу способности здравствених професионалаца да наступају у медијима.

Латиновић је објаснио да ће у оквиру пројекта радити са образовним системом, те да је њихово интересовање усмјерено ка дјеци предшколског и школског узраста јер желе промоцију здравља да покрену код најмлађих.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је општина Пале једна од 11 локалних заједница у Републици Српској у којима ће бити спроведен озбиљан и дугорочан пројекат.

Он је изразио задовољство чињеницом да је општина Пале изабрана као локална заједница у којој ће се спроводити овај пројекат, што указује на то да су препознате и одређене активности које је реализовала сама Општинска управа у сарадњи са општинским установама – Домом здравља и Центром за социјални рад.

Југовић је захвалио свим носиоцима пројекта и што је општина Пале добила важну улогу и прилику да буде у ужем кругу локалних заједница које ће примијенити овај корисни и савремени пројекат, те искуства преносити и другим општинама у окружењу.

Генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске Ацо Пантић рекао је да је Савез један од кључних партнера на пројекту „Здраве заједнице у БиХ“, чија је улога фокусирана на јачање капацитета одбора за здравље као сталних радних тијела локалних скупштина.

Он је навео да ће у оквиру пројектних активности бити формирана и мрежа за здравље Савеза општина и градова Републике Српске као заједничка платформа која ће користити за размјену искустава између локалних заједница, али и за покретање разних иницијатива и приједлога за унапређење здравственог система у Српској, али и здравља грађана.

Представник Института за популацију и развој Џенита Хреља Хасечић рекла је да пројекат траје 12 година, те да је прва фаза од четири године почела 1. новембра 2023.

Она је додала да је фокус пројекта на подизању свијести грађана о значају здравља и живљења на здрав начин.

/Срна/

фото: Општина Пале