ПАЛЕ- Потписан протокол о сарадњи који би требало да унаприједи социјалну заштиту

399

Начелник општине Пале Бошко Југовић потписао је данас са представницима девет институција и организација протокол о сарадњи са циљем унапређења мултисекторског приступа социјалној заштити и инклузији увођењем референтних механизама.

Потписници споразума су Центар за социјални рад, Дом здравља, Вртић „Буба Мара“, основне и средња школа са подручја општине, Удружење за дјецу и омладину са посебним потребама „Сунце“ и Црвени крст Пале.

Југовић је истакао да ће потписани протокол бити саставни дио у изради социјалне карте на подручју општине коју спроводи Центар за социјални рад.

„Захваљујући сарадњи институција које су потписале овај протокол моћи ћемо да детектујемо ризична лица, малољетнике као потенцијалне преступнике и да спријечимо настанак већих посљедица у њиховом понашању и делинквенцију“, рекао је Југовић и додао да ће се на тај начин моћи дјеловати превентивно, а не да се лијече посљедице.

Југовић је захвалио Уницефу, директору Центра за социјални рад и свим институцијама које су потписале протокол и нада се да ће имати што мање посла, те да ће се дјеловати превентивно.

Директор Центра за социјални рад Пале Срђан Баралић истакао је да је у сарадњи са општином Пале и Уницефом именована Комисија за социјалну заштиту и инклузију која је сачињена од свих руководиоца релевантних установа које се превасхопдно баве заштитом дјеце и младих, али и породица.

Баралић је нагласио да је урађена анализа стања да би се видјело које су циљне групе, колики су капацитети, сама структура ризичних група и радило на изради протокола који треба да попуни празнине које некада прописи и закони ниси довољно прецизно дефинисали.

„Циљ је рана детекција и реакција“, рекао је Баралић и додао да је најбитније видјети на вријеме проблеме у породици и дјеловати стручно, савјетодавно или терапијски.

Баралић је навео да су кроз ове активности настала два пројекта – успостављање Центра за рани раст и развој дјеце са потешкоћама у развоју, који је добио вртић „Буба Мара“, те успостављање савјетовалишта за брак и породицу, који је радио Центар за социјални рад.

Консултант Уницефа за социјалну заштиту Јасмина Бабић честитала је члановима Комисије за социјалну заштиту и инклузију општине Пале и оперативном тиму на пожртваности у раду чији је резултат протокол о сарадњи релевантних институција које су укључене у рад са дјецом.

„Овај протокол ће представљати значајну основу за даљу квалитетну сарадњу и низ других активности које планирамо у наредном периоду“, истакла је Бабићева.

/Срна/