ПАЛЕ- Потписан уговор о изградњи друге фазе топловода

484

Начелник општине Пале Бошко Југовић и Љубиша Танић, представник конзорцијума извођача радова паљанског „Гријањеинвеста“ и бањалучке „Термотехнике“, потписали су данас уговор о изградњи друге фазе топловода на Палама за потребе измјештања постојеће топлане, укупне вриједности 1.100.000 КМ.

Југовић је изјавио новинарима да ће општина Пале другу фазу финансирати из властитих средстава и да је рок за извођење радова 90 дана од увођења у посао.

Он је истакао да нови топловод треба да повеже будућу и постојећу топлану како би стара могла дефинитивно бити измјештена.

Југовић је навео да ће на овај начин бити створени услови за измјештање садашње топлане која покрива 6.000 метара квадратних земљишта и представља тешкоћу за живот Паљана поготово онима који живе у непосредној близини.

„Не само да ћемо измјестити топлану, него ћемо и у еколошком смислу испунити све захтјеве свјетских стандарда“, поручио је Југовић.

Он је указао да садашња топлана има губитке од 50 одсто јер је ријеч о старом постројењу, док ће најсавременија топлана имати степен корисног дејства око 95 одсто и бити изграђена у складу са најновијим нормама.

Према његовим ријечима, пројекат изградње нове топлане која иде по фазама ради се студиозно и може бити школски примјер не само на простору Сарајевско-романијске регије, Републике Српске и шире како треба да се ради.

Танић је изразио задовољство што су поново изабрани за извођача градње друге дионице топловода, те додао да ће са другом дионицом имати више од два километра изграђеног топловода до планиране будуће локације.

„Кроз пројекат изградње ове дионице предвиђено је да се позабавимо не само измјештањем постојеће топлане него кроз ажурирање постојећих студија да обухватимо сва насеља која се налазе на грејном подручју садашње и будуће топлане. Желимо дати приједлоге рјешења и насеља која нису тренутно на систему даљинског гријања“, рекао је Танић.

Танић је навео да радови неће почети прије прољећа у зависности од временских прилика, те да ће до тада интензивно радити на теоријском дијелу, ажурирању података, интензивном раду са општином о плановима будућих насеља која ће бити снабдјевена из будуће топлане.

Он је нагласио да ће све то бити велики изазов за њих, али ће им подршку пружити професор у пензији са Машинског факултета у Београду Бранислав Живковић који ће водити стручни дио тима за израду техничког дијела студије.

Живковић је истакао да је даљинско гријање једно од најважнијих инфраструктурних пројекта за градове јер омогућава становницима лагоднији живот.

Он каже да је то најкомфорнији вид гријања јер нема набавке горива, прљања града, бацања пепела са жаром, а рјешење које ће се примијенити на Палама биће и у еколошком погледу изузетно квалитетно.

Живковић је појаснио да ће топлана као гориво моћи да користи биомасу, али и природни гас.

Потписивању уговора присуствовали су и директор фирме „Термотехника“ из Бањалуке Бориша Јанковић и директор Градске топлане Пале Борис Гојковић.

/Срна/