ПАЛЕ- Почео филмски кампус у присуству еминентних имена из свијета филма

299

Пројекцијом документарног филма „Печат браће Љубавића“ о 500 година Горажданске штампарије, редитеља Слободана Симојловића, на Палама је синоћ отворен 11. Филмски кампус.

Сњежан Лаловић, директор Кинотеке Републике Српске, која је организатор овог кампуса, рекао је новинарима да ће током четири дана бити разнолик програм који ће обухватити предавања из режије, глуме, сценографије, филсмке музике.

Лаловић је истакао да је на отварању приказан кратки документарни филм о догађајима с почетка рата у БиХ, како су се одражавали на невине дјечије душе, о посљедицама које иза њега остају, те приказан кратки филм о настанку СРНА филма из којег је касније настала Кинотека Републике Српске.

Он је навео да су планирана предавања за студенте, радионице, затим приказивање студентских филмова, а у вечерњем термину играни филмови.

„Овогодишњи кампус је значајан јер смо окупили људе из различитих области филма. Студенти ће бити задовољни и чуће ствари које не могу на факултетима, али и комуницирати са предавачима“, истакао је Лаловић.

Он је додао да није тешко довести еминентне госте јер воле доћи на Пале, мјесто које има посебан значај за све филмске ауторе.

Фимски редитељ Лордан Зафрановић рекао је да му је драго што учествује трећи пут на Кампусу на Палама, јер сматра да је користан за младе студенте филма.

„Филм је чудо, с обзиром на то да се увијек нађе нова тема и мислим да можемо у три дана направити нешто што би студентима могло да послужи касније у послу“, навео је Зафрановић.

Када је ријеч о филму „Златни рез 42“, Зафрановић је рекао да на њему учествује огромна екипа, да је захтјеван и професионалан филм, те да настоје да направе остварење које ће бити препознатљиво цијелој Европи и свијету.

Према његовим ријечима, желе да направе филм који ће бити једна врста упозорења за генерације које ће тек доћи.

„Нови филм, другачије рађен, биће прилађен дистрибуцији за телефон, телевизију и остале медије које су сада популарнији јер млађи то гледају, тако да имамо нову форму и надамо се најбољем“, истакао је Зафрановић.

У оквиру кампуса, до четвртка, 13. октобра, од 9.00 до 14.00 часова биће одржан програм за студенте, а од 19.30 часова филмски програм. Улаз на пројекције филмова и програм за студенте биће бесплатан.

Студенти који ће бити присутни су са различитих академија и факултета из Бањалуке, Београда, а неколико студената је из Русије.

На овогодишњем кампусу учествују Жељко Џек Димић, Александар Ердељановић, Лордан Зафрановић, Божидар Зечевић, Ђорђе Кадијевић, Гордан Матић, Драгана Пурковић Мацан, Тања Милошевић и Драган Николић.

Одржавање овогодишњег Филмског кампуса на Палама подржали су Министарство просвјете и културе Републике Српске, општина Пале и Културно-спортски центар „Пале“.

/Срна/