ПАЛЕ- Први пут богојављенско пливање за часни крст на ријеци Прачи

150

Богојављенско пливање за Часни крст први пут ће бити организовано на ријечи Прачи у паљанском насељу Николићи, за које се пријавио 81 пливач.

У Цркви Вазнесења Господњег у Подграбу на Богојављење, 19. јануара, у 9.00 часова биће служена Света литургија, а у 10.00 часова планирано је велико освештање воде, најављено је из Туристичке организације града Источно Сарајево.

Регистрација пријављених чланова је од 11.00 часова код рибарског дома „Николићи“, а у 12.00 часова освештање након чега ће услиједити пливање за Часни крст.

За све учеснике биће приређен ручак, додјела награда, признања и захвалница.

Генерални покровитељ и организатор пливања је Туристичка организација града Источно Сарајево, а помоћ су пружили Православно хуманитарно удружење „Свети Сава“, општина Пале, град Источно Сарајево, Удружење спортскох риболоваца „Бистрица“, као и свештенство Црквене општине Пале.

Српска православна црква прославља 19. јануара Богојављење – празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере. Исуса Христа је на ријеци Јордан крстио Јован Крститељ који је крштавао људе, припремајући их тако за долазак Месије.

Богојављење је један од највећих хришћанских празника, јер се сматра да су се у тренутку крштења први пут заједно појавили Отац, Син и Дух Свети, чиме је први пут објављена тајна Свете Тројице који су постали симбол вјере.

/Срна/