ПАЛЕ- Представљена књига Бранка Перића „Твој нас уздиже стих“

160

Књига Бранка Перића „Твој нас уздиже стих“ о Душку Трифуновићу и његовом пјесничком опусу, представљена је синоћ на Палама, на пјесников рођендан, у оквиру манифестације „Дани Душка Трифуновића“.

Перић је у Културном центру Пале навео да је у књизи обухваћено 30 до 40 људи који су постхумно писали о Душку Трифуновићу са разних аспеката, а ту су књижевне критике, публицистички осврти и друге релевантне биљешке.

„Ради се о штиву које ће бити важно за све људе који се буду бавили пјесничким опусом Душка Трифуновића“, рекао је Перић.

Пјесник из Источног Сарајева Сњежана Ђоковић истакла је да јој је велика част што учествује на манифестацији „Дани Душка Трифуновића“, јер јој је као дјевојчици прву литералну награду додијелио управо Трифуновић.

„Ја њему у част вечерас рецитујем неку своју поезију и за мене је то двоструко важно“, рекла је она.

Директор Културног центра Пале Славка Брезо рекла је да данас, на рођендан Душка Трифуновића, прославају овај дан и трудиће се да овог великог пјесника чувају од заборава.

У вечерашњем програму учествовали су пјесници, писци и књижевници Горан Врачар, Мира Булатовић, Сњежана Ђоковић и Александра Шаренац, а у музичком дијелу програма учествовао је и Музички ансамбл „Пале“.

Брезо је рекла да ће књижевници Александра Шаренац и Мира Булатовић данас у 11.00 часова са ученицима основних школа са подручја града Источно Сарајево учествовати у програму „Дјеци у част“.

Сутра ће програм бити настављен проглашењем побједника и додјелом награда за финалисте конкурса за најбољи литерарни рад о теми „Срце је чудна звијер“ у сали Културног центра Пале.

„Дани Душка Трифуновића“ дио су манифестације „Дани Источног Сарајева“ у част Дана и градске славе – Светог Петра Дабробосанског, те прославе 30 година од оснивања града.

Програм у оквиру „Дана Источног Сарајева“ чији је организатор Градска управа почео је 10. септембра и трајаће до недјеље, 17. септембра – када се прославља Свети Петар Дабробосански.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу код Брода 1933. године. Прву књигу Трифуновић је издао са 25 година по доласку у Сарајево. Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање „сарајевске рокенрол школе“.

Трифуновић је аутор текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су „Бијело дугме“, „Индекси“, Здравко Чолић и Арсен Дедић.

Трифуновић ће остати упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“.

По избијању рата у БиХ 1992. године, Трифуновић је избјегао у Нови Сад гдје је и умро 2006. године. Сахрањен је у Сремским Карловцима.

/Срна/