ПАЛЕ- Представљена књига „Како је почео рат у БиХ 1992“

147
ПАЛЕ, 18. ОКТОБРА /СРНА/ - На Палама је вечерас промовисана књига "Како је почео рат у БиХ 1992", генерала у пензији Војске Републике Српске Душана Ковачевића, која говори о почетку грађанског рата, а документована је изворном грађом и сопственим свједочењем.

На Палама је вечерас промовисана књига „Како је почео рат у БиХ 1992“, генерала у пензији Војске Републике Српске Душана Ковачевића, која говори о почетку грађанског рата, а документована је изворном грађом и сопственим свједочењем.

Аутор је посебну пажњу усмјерио на насиље над припадницима Југословенске народне армије /ЈНА/ у Сарајеву, 2. и 3. маја 1992. године уз бројне појединости, јер је био учесник у догађајима који су претходили ратном сукобу.

„Био сам у колони када смо нападнути у Добровољачкој улици у Сарајеву. У књизи сам описао све што се догађало. Издавач Света књига из Београда је процијенио и написао да нико до сада није тако комплексно и детаљно са доказима описао тај догађај“, изјавио је Ковачевић новинарима.

Он је рекао да је описао и формирање Војне болнице на Корану и Сокоцу.

„Захваљујући болницама спасено је хиљаде људи. Да нисам употријебио опрему ЈНА и формирао те болнице, питање је да ли би то ико урадио и да ли би постојећи Дом здравља на Палама и Сокоцу могао да обезбиједи лијечење, поготово рањеника. Читав систем здравства је обезбијеђен на изузетно добар начин, иако су услови били минимални“, појаснио је Ковачевић.

Он је навео да је у књизи описао своју породицу, и то жену и кћерку које су биле заробљене у једном логору из којег нису могле да изађу, али да су захваљујући комшиници, муслиманки, спасене.

„Без обзира што смо били у неким сукобима, показана је људскост са обје стране“, навео је Ковачевић.

У засебним поглављима аутор пише о конкретним примјерима муслиманских злочина над Србима у рату широм БиХ, као што су напад на војну колону у Тузли, звјерства у Пофалићима, злочини над Србима у Брадини и Коњицу, у Ледићима код Трнова, покољ на Никољдан у Јошаници код Фоче, напад у Жепи, муслимански злочини у Сребреници и Братунцу.

Промоцију књиге организовало је удружење Мреже невладиних организација Републике Срспке у оквиру Треће регионалне конфренције „Сарадња институција власти, јавног и приватног сектора и невладиних организација“.

Предсједник Управног одбора Мреже невладиних организација Републике Српске Миленко Дачевић рекао је да генерал Ковачевић снагом свог ауторитета, емпирије као личног учесника свих дешавања, може да допринесе очувању идентитета српског народа у БиХ, али и представљања нових чињеница које разоткривају све медијске спинове, обмане које су наметнуте српском народу, не само у БиХ него цијелом региону, Европи и свијету.

Он сматра да ће читалачка публика бити у прилици да открије важне информације које ће дати ново свјетло и помјерити перцепцију посматрања ратних дешавања и карактер грађанског рата у БиХ.

Предсједник Удружења „Истина и правда“ Душан Шеховац рекао је да је генерал Ковачевић у уводном дијелу књиге написао посвету унуцима, али мисли да је она посвећена и дједама, бакама, татама и мамама живих Срба.

„Они треба да науче једну ствар, да будућим генерацијама, пријатељима и непријатељима причају истинито, аргументовано о ономе што се дешавало српском народу, нарочиту у прошлом вијеку, али и овом“, навео је Шеховац.

Он је поручио да је задатак сваког Србина, који је учествовао у битним догађајима 20. и 21. вијека, да изнесе своје виђење тог догађаја како нове генерације не би понављале исте грешке.

Након промоције књиге, у холу Економског факултета на Палама отворена је и изложба умјетничких слика које ће бити поклоњене болници „Србија“ у Источном Сарајеву.

/Срна/