ПАЛЕ- Промовисана књига „Солунска 28“ Нелета Карајлића

138

Писац и музичар Ненад Јанковић познатији као др Неле Карајлић синоћ је на Палама промовисао први и други дио књиге „Солунска 28“ у оквиру манифестације „Госпојинске свечаности“.

Јанковић је присутнима у сали Културног центра која је била премала да прими све заинтересоване љубитеље писане ријечи, говорио о цјелокупној његовој књижевној продукцији.

Он је рекао новинарима да књига „Солунска 28“ говори о београдској кући у Солунској улици изграђеној крајем 19. вијека, која је дијелила судбину цијелога града и прошла све што се дешавало у 20. вијеку.

„Осјетио сам унутрашњу потребу да испричам велику сагу која је кренула са идејом да то буде цијели 20. вијек и да је стрпам у ту малу кућу, након чега је мој издавач рекао да је то преамбициозно и да је најбоље да се књига подијели на три дијела“, рекао је Јанковић.

Јанковић је навео да се први дио књиге односи на страст и новац и да се бави периодом који је водио ка Првом свјетском рату и све што читалац тамо налази све јесте плод његове фикције.

„Друга књига говори о пријатељству и издаји, а посвећена је људима и догађајима који су пролазили кроз дорћолску кућу на обали Дунава али и све оно што је снашло станаре Солунске 28 током Њемачке окупације Београда у Другом свјетском рату“, истакао је Јанковић.

Према његовим ријечима, трећи дио књиге је у припреми пред штампу.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је Карајлићу што је дошао на Пале и што је промоцијом књиге додатно обогатио културни програм „Госпојинских свечаности“, додајући да ће грађани сутра моћи да уживају и у његовом концерту који ће бити одржан на Студетском тргу.

Традиционална манифестација „Госпојинске свечаности“ одржава се поводом Дана и крсне славе општине Пале – Успење Пресвете Богородице.

/Срна/