ПАЛЕ- Рајовић: Дјеца се најбоље развијају кроз игру

215

Један од најцјењенијих стручњака у области васпитања и образовања дјеце Ранко Рајовић истакао је да свака нова генерација првачића има слабију концентрацију, опште знање, моторичке способности и контролу емоција од претходне, што представља велики проблем, те указао да су родитељи кључни савезници у развоју дјеце.

Рајовић је на синоћњем предавању на Палама за васпитаче предшколских установа са подручја града Источно Сарајево, студенте психологије и педагогије Филозофског факултета и родитеље, поручио да се дјеца најбоље развијају кроз играју.

Он је навео да родитељи спутавају дјецу на више начина, између осталог, и претјераном заштитом, иако су кључни савезници у њиховом развоју.

„Не дају детету да му буде досадно. Ако му је досадно, одмах упале телевизију, дају видео игрице, лаптоп, таблет и онда дете улази у неки други виртуелни свет. Такође, имамо претерано очекивање да дете буде најбоље, што му прави стрес“, рекао је Рајовић, који је и аутор НТЦ програма учења.

Ивана Савић, директор предшколске установе „Цврчак“, која је организатор предавања, рекла је да дуги низ година сарађују са Рајовићем, с обзиром да у вртићу примјењују његов НТЦ систем учења.

„Тај систем дјецу научи да размишљају, повезују ствари како касније не би учила напамет, него се сналазила уз помоћ других метода“, рекла је Савићева и додала да је предавање било корисно за све.

Она је навела да је планирано да једна предшколска група, која је са три године почела са примјеном НТЦ система учења, буде уписана у експериментално одјељење у Основној школи „Пале“, гдје ће се извршити процјена колики су бенефити овог учења.

Предавање је одржано на Економском факултету Пале.

/Срна/