ПАЛЕ- Студенти ће бити укључени у пружање помоћи жртвама насиља

166

Око 60 студената социологије, педагогије и психологије учествовало је јуче на Филозофском факултету на Палама у радионицима о волонтерском активизму у заједници и педагошком приступу у пружању услуга жртвама породичног насиља и његовој превенцији, а упознати су и о СОС апликацији за помоћ жртвама насиља.

Радионицу је организовало Удружење „Женски интерактивни рурални центар“ Источно Сарајево у оквиру пројекта „Источно Сарајево – град без насиља“ који се спроводи у оквиру Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану, финансира га ЕУ, а спроводи Развојни програм УН уз подршку града Источно Сарајево.

Директор Удружења грађана „Женски интерактивни рурални центар“ Милена Регоје рекла је Срни да је циљ овог пројекта подизање свијести код младих о проблему породичног насиља.

„Студентима психологије, социологије и педагогије са подручја Источног Сарајева биће пружена могућност да промовишу свој професионални рад, друштвено се ангажују и путем СОС апликације пружају подршку жртвама породичног насиља“, истакла је Регоје.

Она је навела да СОС апликација служи бржем пружању правне, психолошке и социјалне подршке жртвама насиља.

Регоје објашњава да је „Женски интерактивни рурални центар“, заједно са још 12 организација у БиХ, креирао СОС апликацију која ће се моћи преузети на паметним телефонима и тако пружити жртвама могућност да путем „чет“ опције затраже психосоцијалну и правну подршку, а путем паник тастера пријаве насиље организацији коју су изабрали за подршку.

Она вјерује да ће СОС апликација помоћи женама да се охрабре, пријаве насиље и тако помогну саме себи.

Продекан за наставу на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Вук Вучетић рекао је му је част што је ова високообразовна установа дио међународне кампање борбе против насиља над женама.

Радионице студентима одржали су професори Филозофског факултета Пале Златиборка Попов Момчиновић и Наташа Костић.

У оквиру пројекта „Источно Сарајево – град без насиља“ у понедјељак, 11. децембра, у амфитеатру Филозофског факултета Пале биће одржане радионице о социјалном раду и пружању услуга жртвама насиља, коју ће водити соцолог и координатор Сигурне куће у Бањалуци Горица Ивић.

/Срна/