ПАЛЕ- Усвојен буџет за ову годину у износу 12.616.000 КМ

521
Пале - Скупштина општине Пале

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су буџет за ову годину у износу од 12.616.000 КМ или за пет милиона мање него лани.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су приликом креирања буџета на прво мјесто стављене потребе грађана у периоду пандемије вируса корона, те изразио задовољство данашњом конструктивном сједницом.

– Задовољан сам данашњим радом Скупштине, јер смо имали добрих приједлога и договорили да и убудуће радимо заједно у договору, посебно ако буде корекције и ребаланса буџета. Све што радимо јесте у интересу грађана општине Пале – изјавио је Југовић новинарима.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина рекао је да је донесена и одлука о висини одборничке накнаде која је фиксна и неће бити повећања по основу додатних сједница током мјесеца.

– Накнада ће бити иста без одбзира на број одржаних сједница. Одлуком је дефинисано и смањење одборничке накнаде за 50 одсто уколико одборник не буде присуствовао сједници и учествовао у већини тачака те сједнице. На овај начин желимо да уозбиљимо рад Скупштине јер смо имали ситуација у протеклом времену да одређени одборници освоје одборнички мандат, не појављују се на сједницама, а примају накнаду – рекао је Шкипина.

Приједлог буџета за ову годину нису подржали одборници клубова ПДП-а, СДС-а и ДНС-а.

 „Клуб одборника СДС у СО Пале није подржао одлуку о буџету општине за ову годину нереалан је и неће бити извршен. Сматрамо да ће већ у априлу бити подложан озбиљним корекцијама“, рекао је одборник СДС-а Марко Сикима.

Сикима каже да је буџет потрошачки, јер су издвајања за плате у општинској администрацији повећана  за чак 400.000 КМ.

– Замјерке су биле конкретно због новонастале ситуације са пандемијом вируса корона. Евидентно је да су порески приходи и индиректни порези у опадању, а расходи за отплаћивање кредита расту, као и бруто плате. Сматрамо да ова тема, која је од интереса за сваког грађанина општине Пале, није обрађена са довољно пажње и због тога нисмо подржали овај приједлог буџета – истакао је шеф Клуба одборника ПДП-а Игор Тошић.

Досадашњег одборника ДЕМОС-а Дејана Којића у скупштинским клупама замијенио је Предраг Благојевић, који је на јучерашњој сједници положио заклетву.

Срна/Град Источно Сарајево