ПАЛЕ- Усвојен извјештај о раду начелника у прошлој години

423

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су данас извјештај о раду начелника у прошлој години.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима након сједнице СО да он као и скупштинска већина могу бити поносни оним што су урадили у прошлој години јер је практично у свим областима било напретка.

Југовић наводи да су у 2021. години успјели да очувају финансијску стабилност и реализују крупне инфраструктурне пројекте, попут изградње парка и прве фазе топловода, затим проширење вртића и многе друге послове.

„Настављен је озбиљан инвестициони циклус у области путне и комуналне инфраструктуре кроз који смо успјели да ангажујемо домаћу оперативу и сачувамо привредну активност“, каже он.

Начелник истиче да општина ни у отежаним околностима није одустали од подстицајних мјера за развој пољопривреде и предузетништва, унапређења пронаталитетне политике, подршке борачкој организацији и популацији, јавним и приватним вртићима, те Јавној установи за културу која је брзо остварила квалитативне искораке.

Југовић је рекао да се често може чути опозиција која говори како је могло више, те истакао да је то тачно, али и да је ово сада и много више и много боље него неких ранијих година, што је јасно видљиво у упоредним статистикама.

Према његовим ријечима, не може се, на примјер, занемарити чињеница да се мимо директне буџетске ставке за спорт спортским клубовима обезбјеђују бесплатни термини у дворани „Пеки“, коју загријавају и у којој се троши велика количина струје.

Он каже да и појединачно сносе трошкове за путовања младих спортиста из школа на међународне и домаће турнире, награђују олимпијце и успјешне спортисте, што недвосмислено указује на то да општина препознаје потребе и да је износ који издвајају двоструко већи.

Југовић поручује да су динамична активност општине, добра сарадња са Владом Републике Српске, градом Источно Сарајево и јавним предузећима локалног и републичког нивоу омогућили да се може говорити о вишемилионским пројектима и развојном напретку из године у годину.

Опозиција, коју чине СДС, ПДП и ДНС, није подржала извјештај о раду начелника за прошлу годину јер сматра да је то пропагандни документ који у великој мјери игнорише добар дио стварног стања у општини Пале.

Одборник СДС-а Марко Сикима рекао је да овај клуб није сагласан са рангирањем приоритета које је начелник Југовић одабрао, јер није у реду да се улази у одређене пројекте без адекватне документације, издвајају велика средства за неке пројекте, док су „улице прљаве, комунална инфраструктура се распала, а корисници Градске топлане мјесецима немају гријање“.

Предсједник СО Пале Дамјан Шкипина рекао је да је добро и реално планирање, свакодневна координација изврше власти и Скупштине за резултат имала доношење важних одлука и закључака, а потом и реализацију усвојених пројеката, а да се све то се показало као ефикасан концепт.

„Ми данас можемо да говоримо о прошлој години као успјешном периоду, те најавити да ће текућа година бити још успјешнија“, поручио је Шкипина.

Он наводи да као предсједник паљанске Скупштине и одборници СНСД-а неће упадати у спекулативне замке и политичарење појединаца из опозиције, који би све да омаловаже, нити ће се упуштати у испразне дискусије које се не баве важним и суштинским стварима од интереса за општину Пале и грађане.

„У прошлој години договорени су многи пројекти са Владом Републике Српске чија је вриједност 15 милиона КМ. То није празна прича, нити само обећање, то су резервисана средства, пројекти који ће обезбиједити најбоље услове за рад полиције, студирање студентима спорта и физичке културе, обновити најважније улице“, објашњава Шкипина.

Шкипина напомиње да у том износу не рачунају улагања на Јахорини, ревитализацију пута према олимпијској планини, нити велики пројекат изградње гондоле Пале-Јахорина, јер би онда причали о износу који премашује и 100 милиона КМ.

СО Пале данас је усвојила и информацију о стању јавног реда и мира, безбједности грађана и имовине, информација у области спорта за 2021. годину, те извјештај о раду Правобранилаштва на подручју општине.

/Срна/