ПАЛЕ- Ускоро озелењавање насеља Обилићево

241

Предсједник Удружења „Јаке жене“ са Пала Ленка Љевак рекла је Срни да ће у насељу Обилићево у овој локалној заједници до јуна бити засађено 250 садница разног воћа, чиме ће постати здравије, хуманије и атрактивније мјесто за живот.

Садњу разног воћа финансира организација „Ворлд вижн“ у оквиру пројекта „Озелењавање насеља Обилићево“ на Палама.

Љевак каже да у пројекту учествује 30 дјеце и омладинаца, те 60 одраслих међу којим су становници овог насеља и чланови Удружења „Јаке жене“.

„Имамо 20 омладинаца Скијашког клуба Романија са Пала и 10 дјеце и младих чланова Удружења дјеце и омладине са посебним потребама Сунце који су нам партнери на пројекту. Сви заједно ће учити да саде, заливају и брину се о воћу, радећи са одраслима и тако допринијети корисној и несвакидашњој акцији“, поручила је Љевак.

Она наводи да је ријеч о насељу у којем су људи имали искуства са индивидуалном садњом, те могу помоћи онима који се са тим процесом тек сусрећу, а до краја маја едуковаће 200 становника те заједнице о еколошком значају засађених садница.

Љевак наглашава да ће све то бити спроведено путем развијеног промотивног материјала, плаката и летака, како би млади осјетили понос што њихова средина постаје здравија и угоднија за живот.

Након што је Љевак јуче потписала уговор са представником организације „Ворлд вижн“ Елведином Еминовићем, она је истакла да су аспекти пројекта еколошки, социјални, хумани, едукативни, чиме ће се отворити простор за интензивнију комуникацију међу становништвом, као и међугенерацијску солидарност.

„Еколошки аспекат се огледа у томе да ће бити чистији ваздух, посебно због велике саобраћајне фреквенције и недостатка зеленила у заједници, хумани у хуманијем односу према природи, а социјални у развијању чврсте везе међу комшијама, али и свијести о постојању општег добра“, истакла је Љевак.

Она је навела да је ријеч о простору уз улицу који припада становницима приватних кућа, па ће свако брати стабала испред свог дворишта.

/Срна/