ПАЛЕ- У понедјељак округли сто о теми „НАТО агресија на Републику Српску“

373

Народна библиотека Пале саопштила је да ће организовати у понедјељак, 6. септембра округли сто поводом обиљежавања 9. септембра – Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања и агресије на Републику Српску.

На округлом столу о теми „НАТО агресија на Републику Српску“ учествоваће декан Филозофског факултета на Палама историчар Драга Мастиловић, српски књижевник и књижевни критичар Недељко Зеленовић и новинар Бранислав Илић.

Округли сто се одржава другу годину заредом, а почеће у 19.00 часова у Културном центру.

У злочиначком НАТО бомбардовању Републике Српске, које је почело 30. августа 1995. године у 2.12 часова и трајало до 14. септембра, страдало је више од стотину недужних цивила.

На положаје Војске Републике Српске НАТО авијација бацила је укупно 1.026 бомби, од чега 708 вођених, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона.

НАТО злочинци су у акцији под називом „Намјерна сила“ користили радиоактивну муницију са осиромашеним уранијумом, уз објашњење да „она треба Србе у БиХ да доведе за преговарачки сто“.

Повод за НАТО агресију била је експлозија на сарајевској пијаци Маркале, 28. августа 1995. године, за коју су оптужени Срби иако је у извјештају независне комисије из тог периода наведено да „не постоје јасни докази да су гранате дошле са српских положаја“, што је потврдио лично и Јасуши Акаши, тадашњи изасланик генералног секретара УН за Балкан.

Иницијатива за обиљежавање дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године, на приједлог Новинске агенције Републике Српске СРНА.

/Срна/