ПАЛЕ- У јулу незнатно повећан број кривичних дјела

251
ПАЛЕ, 15. АВГУСТА /СРНА/ - На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у јулу су евидентирана 52 кривична дјела или за три више него у истом мјесецу лани, рекао је начелник ове управе Бранимир Шеховац.

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у јулу су евидентирана 52 кривична дјела или за три више него у истом мјесецу лани, рекао је начелник ове управе Бранимир Шеховац.

Он је навео да су у јулу регистрована два кривична дјела са већим степеном друштвене опасности – на подручју Пала убиство и самоубиство, а на подручју општине Источно Ново Сарајево убиство у покушају, које је било по непознатом извршиоцу.

„Правовременом реакцијом полицијских службеника кривично дјело је расвијетљено у року од неколико часова, а извршилац ухапшен и предат Окружном јавном Тужилаштву Источно Сарајево које му је одредило притвор у коме се и данас налази“, изјавио је Шеховац на конференцији за новинаре на Палама на којој су представљени резултати рада Управе за јули.

Он је додао да је полиција у претходном периоду обезбјеђивала велики број јавних скупова који су протекли безбједно и нису забиљежени инциденти.

Шеховац је стање безбједности на подручју Полицијске управе Источно Сарајево оцијенио као стабилно и задовољавајуће, те најавио да ће у наредом периоду предузети неопходне мјере како би стање безбједности било подигнуто на још већи ниво.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина рекао је да је надлежном тужилаштво поднесено 48 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 42 лица, од којих су 10 повратници у извршењу дјела.

„Ријеч је о 46 кривичних дјела општег криминалитета, два из области привредног криминалитета, три против безбједности саобраћаја и једно из Казненог закона БиХ“, појаснио је Церовина.

Он је навео да коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи 84,8 одсто, док је коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу 56 одсто.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Милан Чворо рекао је да је у јулу забиљежено 17 нарушавања јавног реда и мира, што је за 32 одсто мање у односу на упоредни мјесец прошле године.

„Због нарушавања јавног реда и мира санкционисано је 19 лица. Против шест лица су поднесени захтјеви за покретање прекршајног поступка, док је осталим лицима уручено 13 прекршајних налога. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било“, навео је Чворо.

Он је додао да је највећи број прекршаја забиљежен на подручју Полицијске станице Пале, те на подручју полицијских станица Источно Ново Сарајево и Соколац.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Чворо је навео да се у јулу догодило 60 саобраћајних незгда, што је за 3,4 одсто више него у истом периоду прошле године.

Он нагласио да није било саобраћајних несрећа са погинулим лицима, те да је теже повријеђено пет лица, а лакше 23. „Најчешћи узорци саобраћајних незгода су брзина неприлагођена условима пута и недовољно растојање између возила“, рекао је Чворо.

Према његовим ријечима, из саобраћаја је искључено 205 возача, од којих 139 због вожње под утицајем алкохола, 30 због одбијања да буду подвргнути тесту на присуство дроге у организму и 21 због вожње прије стицања права на управљање возилом.

Чворо истиче да су повољном стању безбједности допринијели константан рад полицијских службеника, сталне регионалне и локалне акције, нови стационарни радарски систем, као и кориштење мобилних радараских система и пресретача.

/Срна/