ПАЛЕ- Једногласно усвојени закључци о планској изградњи Јахорине

458

Одборници Скупштине општине Пале, на тематској сједници, једногласно су усвојили три закључка који се тичу тренутног стања на Јахорини и даљих планова развоја.

Јединствен став стигао је након низа захтјева из Олимпијског центра којима се, између осталог, тражи измјена регулационих планова али и поклањање општинске земље.

Стручно образложење иницијативе за измјену и допуну регулационог плана дијела посебног подручја „Јахорина“, које је Олимпијски центар упутио СО Пале, била је кап која је прелила чашу. Тако кажу одборници  који су једногласно усвојили три закључка.

Дамјан Шкипина, предсједник Скупштине општине Пале,  истакао је да Пале желе наставити партнерски однос са Владом Републике Српске и ОЦ „Јахорина“ у циљу даљег развоја те планине.

“Јахорина дефинитивно заслужује оно што је у претходном периоду кроз инвестициони циклус на тој планини урађено. Сматрам да у наредном периоду требамо ријешити проблеме које тренутно имамо, а то је проблем воде, паркинг мјеста и инфраструктуре. Треба посветити пажњу и еколошким питањима и електричној енергији. Такође, студију о питању капацитета скијалишта и вертикалног транспорта треба ускладити са бројем лежајева. Један од закључака је био да општина Пале не може поклањати акционарском друштву земљиште из разлога што за инвестирање у рјешавање ових проблема о којима смо говорили нема потребна средства. То значи да се та средства морају пронаћи или се мора добити одређена надокнада за то земљиште како би се уложило у инфраструктуру. Желимо активније и јаче учествовати у развоју Јахорине и сматрам да општина има на то и право и обавезу јер је Јахорина дио територије ове локалне заједнице”, рекао је Шкипина.

Олимпијски центар је поднио 15 иницијатива али ова сједница није сазвана само због њих. Ријеч је, каже Шкипина, о низу питања, прије свега инфраструктурних, која су годинама запостављана.

Југовић: Заштитити Јахорину

Тренутно стање водоводне и канализационе мреже, области
снабдијевања електричном енергијом, саобраћаја и екологије предочени су одборницима. Предлагач, начелик општине, у информацији која је била пред одборницима, наводи да постојећа инфраструктура на Јахорини не може да задовољи потребе смјештајних капацитета. По неким процјенама то је више од 7 200 лежајева, не рачунајући изградњу нових објеката који су ушли у вежеће урбанистичке и регулационе планове. Због тога је потребно усмјерити активности на поменуту инфраструктуру и уједно заштитити Јахорину од непланске градње и угрожавања скијалишта.

Бошко Југовић, начелник општине Пале, истакао је да је једини искрени партнер Влада Републике Српске, да је она та која улаже и да је већински власник Олимпијског центра Јахорина, те да ће она и одлучивати о свему овоме.

“Прије тематске сједнице, имали смо поднесен низ иницијатива за измјену регулационог плана за посебно подручје Јахорине, то је подразумијевало на одређен начин цијепање парцела и повећање стамбено-пословних простора. Нисмо били сигурни да ли би се на тај начин “преинвестирало” када је у питању Јахорина и оно што очекујемо а то је да то буде планинска љепотица и да не направимо град који неће имати ни шарм ни обиљежја планине”, рекао је Југовић.

Додао је да Општина мора обезбиједити готово 10 милиона  КМ за рјешавање проблема у електроенергетском сектору, водоводној и канализационој мрежи, како би све уредно функционисало на Јахорини.

“Ми морамо одговорити позитивно према коректном инвеститору “Галенс” д.о.о који гради хотел и улаже више од 100 милиона КМ на подручју општине Пале. Ми поштујемо и дајемо пуну подрушку свим инфраструктурним пројектима када је у питању скијање, дакле све што се тиче скијалишта подржавамо”, рекао је Југовић.

Одборници о Јахорини једногласно

Југовић каже да су жељели чути став свих одборника. А они су били једногласни – честитке Олимпијском центру на уређењу ски транспорта али опрез по питању градње.

Док једни сматрају да је Олимпијски центар одметнути центар моћи, други у нешто блежем тону – доводе у питање намјере појединаца из Олимпијског центра. Сада је, поручују одборници, кључни тренутак да се одлучи
колико и како ће се градити на олимпијској планини. Још важније – ко о томе одлучује?

Предраг Благојевић, одборник  ДЕМОС-а, истакао је да ће Скупштина општине Пале у наредном периоду бити мјесто гдје се доносе одлуке везане  како за општину Пале, тако и за Олимпијски центар Јахорина. Додао је да је Јахорина постала отуђени центар моћи, те да ће се одборници ДЕМОС-а борити да се Јахорина врати Палама. 

“Сматрамо да је Олимпијски центар отуђени центар моћи, константно у конфликту  са локалном влашћу”, рекао је Благојевић.

Бранко Короман, шеф клуба одборника СНСД-а, истакао је да општина Пале тражи партнерски однос са представницима Олимпијског центра како би заједно доносили најбоље одлуке. Додао је да је због непостојања стратешког документа одложено доношење одлука, те да се очекује од Олимпијског центра да поново дођу са новим иницијативама које су у складу са закључцима  који су донијети на данашњој сједници.

“Оно што је одговорност свих одборника и свих директора јавних предузећа али и носилаца свих функција у општини Пале и граду Источно Сарајево, је да планирамо одрживи развој на Јахорини”, рекао је Короман.

Никола Благојевић, шеф клуба одборника СДС-а, истакао је да чланови општинског одбора СДС-а нису мијењали своје одлуке када је у питању управљање Јахорином, те да је прије пар година одбијена једна оваква иницијатива, када су се покушале одузети надлежности општине на Јахорини.

“Сматрамо да је сасвим нормално да у складу са Уставом и са Законом Општина Пале и одборници који су бирани од стране грађана, доносе одлуке које су везане за Јахорину и у том правцу ћемо и даље наставити радити. Закључци које смо данас заједнички предложили и једногласно усвојили, говоре о томе”, рекао је Благојевић.

Ћосић: Морамо имати план како ће Јахорина изгледати

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, пружио је подршку начелнику и одборницима. Драго му је, поручује, што је показано јединство око будућности Јахорине. Морамо у континуитету развијати стратешке планове који ће да кажу како ће Јахорина изгледати, поручио је Ћосић.

“Треба знати да је Влада Републике Српске средства на Јахорину пласирала путем директних субвенција, емитовањем обвезница од стране ОЦ „Јахорина“, а да су касније те обвезнице емитоване у капитал и путем давања гаранција, што значи да је Влада Српске практично и сам власник ОЦ „Јахорина“. Након овог непојављивања људи из ОЦ „Јахорина“, наша сљедећа адреса је ресорно министарство и предсједник Владе”, каже Ћосић.

Мишљења је да непојављивање представника Олимпијског центра показује колико би они жељели да “сломе неке ствари преко кољена и да неким врстама утицаја, односно утицајем који се зове Јавно предузеће од стратешког значаја, покажу да се налазе изнад интереса локалне заједнице”.

Панић: Сваки потез повлачити с посебном пажњом

Далибор Панић, помоћник министра трговине и туризма РС за правне послове, истакао је да су велика средства уложена у ово подручје, те да, уколико желимо да Јахорина остане туристички бисер, морамо повести рачуна о путној инфраструктури, водоснабдијевању, те снабдијевању електричном енергијом.

Нагласио је да све што су Влада и институције Републике Српске до сада урадиле, искључиво  због тога да би се створио бољи амбијент за живот, не само за општину Пале, него и људе који живе и раде на Јахорини, али и људе који живе у другим локалним заједницама.

“Морамо повести рачуна о стратешким и планским документима  који ће нам рећи на шта желимо да личи Јахорина у наредних пет или десет година. Велика средства су уложена  у ово подручје, и то су само неке од чињеница које нас обавезују да сваки од народних потеза повлачимо са посебном пажњом”, навео је Панић.

Без присуства представника Олимпијског центра

Представници ОЦ Јахорина који су упутили бројне иницијативе, нису се појавили на тематској сједници локалне скупштине која је била посвећена управо Јахорини.

/Филтер/