ПАЛЕ- На Требевићу отворена нова планинарска стаза

315

На Требевићу је отворена нова планинарска стаза „Медин поглед“ дуга око осам километара и идеална за све љубитеље природе и планинаре.

Стазу која води до врха Рудине отворило је Спелеолошко-еколошко друштво „Орловача“ са Пала у сарадњи са Архус центром из Сарајева и Клубом љубитеља природе „Требевић“.

Предсједник Спелеолошко-еколошког друштва „Орловача“ Младен Самарџић рекао је да планинарска стаза креће од дома Челине до Пухове равни, затим лијево путокази воде све до видиковца Медин поглед.

„Са видиковца се пружа лијеп поглед на планине које нас окружују, Јахорину, Бјелашницу, Игман… На видиковац су постављене сто и клупе за одмор послије шетње и уживање у погледу. Стаза није тешка и прилагођена је за све узрасте“, рекао је Самарџић новинарима.

Он је додао да у наставку стазе има још неколико видиковаца са којих се пружају погледи на врх Требевића и Романију, те да је урађена адреналиска стаза кроз шумовити предио.

Извршни директор Архус центра у Сарајеву Мина Вељовић рекла је да су млади активисти посебно у паљанском Спелеолошко-еколошком друштву заинтересовани да се заштити подручје Пала и Источног Сарајева, те да им из тог центра увијек излазе у сусрет и имају добру сарадњу.

Она је подсјетила да су прошле године заједно спровели активност у склопу пројекта „Мисли о природи“ и извршили маркацију до прелијепог каменог моста Прераст у кањону Миљацке.

Горан Мотика из Удружења грађана „Натурис“ из Источног Сарајева рекао је да су чланови тог удружења дошли да помогну колегама и да заједно уреде и очисте стазу, јер Требевић осим уређених, обиљежених стаза нуди много тога с обзиром да је приступачан, близу Пала, Сарајева, Источног Сарајева.

Он је навео да у будућности желе да обнове ботаничку башту која је основана 1948. године, како би послужила као научно-наставна база Факултету шумарства, али и основним и средњим школама.

/Срна/