ПАЛЕ- Обиљежен Дан ослобођења у Другом свјетском рату

306

На Палама је јуче, полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима у Другом свјетском рату, обиљежен 3. април – Дан ослобођења ове општине и поручено је да је обавеза потомака да његују културу сјећања.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Миломир Провић рекао је Срни да за ослобођење дали три народна хероја, 36 носилаца споменице и поднијели огромне губитке.

“Од 575 бораца погинуло је њих 244, а 988 људи је одведено у разне логоре – Њемачку, Јасеновац, Доњу Градину, Крушчицу и многе друге, око хиљаду људи је побијено и сахрањено на подручју општине Пале. Укупан број страдалих је око 2.000”, навео је Провић.

Многи су, додао је, страдали на кућном прагу, бранећи породична огњишта и своју нејач.

Он је навео да је страшно то што о броју мртвих немају прецизне податке, због тога што је, како је рекао, Србима у прошлости било забрањено да истражују и говоре о страдалима и трагају за историјском истином.

Шеф кабинета начелника општине Пале Срђан Шекара рекао је да Срби, као слободарски народ, његовањем културе сјећања могу да сачувају српски идеал, а то су слобода и држава.

Шекара је истакао да је веома важно и данас у миру, мудро, на демократски начин сачувати Републику Српску и слободу јер се само тако може обезбиједити опстанак српског народа на овим просторима.

“Живимо у свијету у којем `царују` двоструки стандарди и у којем се брутално прекраја историја, како на овом нашем, унутрашњем, гдје мислим на овакву БиХ у којој неки често намећу историјске фалсификате, тако и на спољном плану. Свједочимо томе да се на перфидан начин рехабилитују најмрачније идеологије у историји човјечанства”, изјавио је Шекара Срни.

Осим представника СУБНОРА, вијенце су положили руководство општине Пале, представници Полицијске управе Источно Сарајево, општинске Борачке организације.

Вијенци су положени и на споменик жртвама Првог свјетског рата 1914-1918. године који се налази у порти Цркве Успења Пресвете Богородице на Палама.

/Срна/