ПАЛЕ- Одржано „Вече српске културе“

61

„Вече српске културе“ одржано је на Палама гд‌је су се представили гуслари, глумци, историчари, пјесници и етно-појци, чиме је почело обиљежавање манифестације „Дани Источног Сарајева“.

„Вече српске културе“ организовало је Гусларско удружење и школа гусала „Свети Петар Дабробосански“ са Пале, а њен предсједник Зоран Голубовић изјавио је да је ово прво гусларско вече одржано с циљем промоције младих гуслара, али и очувања српске традиције и културе.

„Сва гусларска удружења постоје како би сачували нашу изворност, културу и традицију, јер под најездом западне културе и ријалитија, гуслари су највећи браниоци српске културе. На бранику отаџбине бранили смо је или са пушкама или гуслама“, изјавио је Голубовић новинарима.

Специјални гост вечери, глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић Пикси, говорио је монолог поручника Тасића из позоришног комада „Свети Ђорђе убија аждају“, по којем је снимљен и филм.

Како је појаснио, то је војнички говор војницима пред Церску битку, шта српски војник треба да ради када дође у ситуацију да треба да брани оно што му је иза леђа, а то су гробови очева, д‌јеце и куће.

Када је ријеч о култури памћења и сјећања, Стојковић је рекао да јој се не посвећује довољно пажње и да то може боље јер је заборав најгори.


„Сви треба да дамо допринос и пренесемо потомцима шта се дешавало прије и да нам нико не сервира неке ствари. Мој најбољи свједок, историчар и хронолог догађаја Другог свјетског рата био је мој д‌јед, који је све знао“, навео је Стојковић.

Предсједник Гусларског друштва „Раде Јамина“ из Вишеграда Дарко Лечић изјавио је да се на овај начин преноси и чува српска традиција коју његују од предака, а преносе потомцима.


Члан школе гусала Гусларског удружења „Свети Петар Дабробосански“ са Пала Славен Гавриловић рекао је да воли да гусла и да је то наслиједио од прађеда, ђеда и брата који су га скоро свему научили, а вечерас се представио пјесмом „Војвода Стојан Ковачевић“.

„Вече српске културе“ у Културном центру Пале увеличао је и Музички ансамбл Пале.

На овом скупу Новинској агенцији Републике Српске – СРНА додијељена је захвалница за несебичну помоћ у раду и развоју удружења.

/Срна/