ПАЛЕ- Почињу „Дани Душка Трифуновића“

272

Традиционална манифестација „Дани Душка Трифуновића“, посвећена овом књижевнику, пјеснику и телевизијском аутору, почеће вечерас на Палама.

У 20.00 часова биће одржано музичко-поетско вече са глумцем Иваном Босиљчићем под називом „Наше вече“, најављено је из Културно-спортског центра Пале.

Програм за одрасле „Буквално так“ биће одржан сутра у сали Културног центра Пале, а од 19.00 часова на манифестацији ће учествовати пјесници, писци и књижевници Бранко Перић, Горан Врачар, Мира Булатовић, Сњежана Галинац и Александра Шаренац.

Током вечери биће представљена и књига „Твој нас уздиже стих“ аутора Бранка Перића, а у музичком дијелу програма учествоваће и Музички ансамбл „Пале“.

Књижевници Александра Шаренац и Мира Булатовић у четвртак, 14. септембра у 11.00 часова са ученицима основних школа са подручја града Источно Сарајево учествоваће у програм за дјецу под називом „Дјеци у част“.

Истог дана, програм ће бити настављен проглашењем побједника и додјелом награда за финалисте конкурса за најбољи литерарни рад о теми „Срце је чудна звијер“ у сали Културног центра Пале.

У забавном дијелу програма учествоваће ученици паљанског одјељења Школе за основно музичко образовање Источно Сарајево.

Манифестација „Дани Душка Трифуновића“ трајаће до четвртка, 14. септембра.

„Дани Душка Трифуновића“ дио су манифестације „Дани Источног Сарајева“ у част Дана и градске славе – Светог Петра Дабробосанског, те прославе 30 година од оснивања града.

Програм у оквиру „Дана Источног Сарајева“ чији је организатор Градска управа почео је 10. септембра и трајаће до недјеље, 17. септембра – када се прославља Свети Петар Дабробосански.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу Трифуновић је издао са 25 година по доласку у Сарајеву. Он је написао око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање „сарајевске рокенрол школе“.

Трифуновић је аутор текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су „Бијело дугме“, „Индекси“, Здравко Чолић и Арсен Дедић.

Трифуновић ће остати упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“.

По избијању рата у БиХ 1992. године, Трифуновић је избјегао у Нови Сад гдје је и умро 2006. Он је сахрањен у Сремским Карловцима.

/Срна/