ПАЛЕ- Прекинута тематска сједница Скупштине општине

452

Тематска сједница на захтјев клубова одборника СДС, ПДП и ДНС на тему безбједности на територији општине Пале је прекинута, а као разлог за то из скупштинске већине навели су да се о овој теми не могу бавити одборници на основу медијских натписа и да нису добили неопходан одборнички материјал.

Наиме, повод за одржавање тематске сједнице на тему безбједности у Палама била је иницијатива клубова одборника Српске демократске странке, Партије демократског прогреса и Демократског народног савеза због, како су рекли, непримјереног начина комуникације између руководства ОЦ „Јахорина“ и руководства општине Пале.

Одборник СДС у Скупштини општине Пале Марко Сикима новинарима је рекао да је непримјерена комуникација двије наведене стране кулминирала мартовским оптужбама изнесеним уз најтеже квалификације.

– Ми смо, мотивисани том чињеницом, тражили заказивање сједнице како бисмо расправљали по том питању, зато што сматрамо да је пређена граница у јавној комуникацији и да се уноси непотребан немир и нарушава углед општине Пале – рекао је Сикима.

Сикима истиче да му је жао што представници скупштинске већине у СО Пале нису спремни да разговарају на ову тему, јер је намјера представника опозиционих странака била да позову на толеранцију и спуштање тензија.

– Намјера нам је била да Скупштина општине као највиши орган одлучивања апелује на све учеснике у политичком животу, да толеришу и другачије ставове и мишљења о важним друштвеним питањима на подручју ове општине – истакао је Сикима.

Шеф Клуба одборника Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Бранко Короман рекао је новинарима да су још прије мјесец дана на колегијуму СО јасно истакли свој став на тему заказивања тематских сједница, а то је да се исте не могу заказивати на бази медијских наступа, као и да о истим не могу расправљати одборници у СО Пале.

– Сходно томе нису се створили услови за одржавање ове тематске сједнице данас, јер нисмо добили ни неки квалитетан материјал, у склопу којег би се одборници могли упознати са намјерама предлагача и како би на основу квалитетног материјала могли учествовати у расправи – каже Короман.

Додао је да су из тог разлога одлучили да напусте данашње засједање тематске сједнице Скупштине општине Пале, те истакао да је на предсједнику СО Пале сада да ли ће заказати нову сједницу или одложити данашњу.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек, који је у друштву директора ОЦ „Јахорина“ Дејана Љевнаића присуствовао тематској сједници у СО Пале, рекао је новинарима да су неправедно оптужени за бројне, како каже, неаргументоване оптужбе.

– Оптужени смо да стојимо иза неких чланака и ми смо се појавили данас овдје, а страна која нас оптужује није дошла на сједницу. Не знам како је некоме пало на памет да нас оптужи, јер сам ја прије двије године отворено напао начелника општине и предсједника ОО СНСД Пале и нисам се скривао, јавно сам гостовао на телевизији и не знам сад због чега бих се иза неких новина крио да нападам партију која нема велики углед и снагу као што је има СНСД – каже Елек.

Елек истиче да се никад није крио иза новина и портала, те да нема никакве везе са медијским натписима за које је, како каже, оптужен, те додаје да је срамотно у тој причи помињати тешка убиства попут убиства Ристе Југовића.

– Оптужили су нас за сценарио Ристе Југовића, који је, подсјетићу оне који не знају, наш суграђанин који је убијен. Ако било ко има било какве доказе да неко хоће да убије Станишића и Којића, укључујући и мене, нека се обрати полицији и тужилаштву. Оптужују људе на тако гнусан начин и онда кад треба да разговарамо о томе, њих нема – додаје Елек.

Елек истиче да, ако је циљ стране која га оптужује, преузимање управљања Олимпијским центром „Јахорина“, да о томе морају разговарати предсједници ДЕМОС-а и СНСД-а.

– Најбољи начин за то је да предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић и СНСД-а Милорад Додик измијене коалициони споразум, да ДЕМОС преузме управљање Олимпијским центром и за пет минута смо све ријешили, али немојте да оптужујете људе за убиства због једне фирме, није вриједно тога – додаје Елек.

Одборник ДЕМОС-а у СО Пале Предраг Благојевић каже да период од објаве чланка није довољно дуг да би се нарушила безбједносна ситуација у општини Пале, те сматра да је ова сједница заказана како би се вршио притисак на њихова два члана.

– Ми се нећемо поколебати и наставићемо да радимо за добробит Пала. Што се тиче било каквих оптужби за убиство, морам да кажем да је томе претходио чланак гдје нису изречене мале ствари, наши чланови су повезивани са кланом који је осумњичен за најгора звјерства, а они имају своје породице и није нимало свеједно читати такве чланке – додаје Благојевић.

Благојевић је истакао да ДЕМОС нема намјеру да преузима управљање Олимпијским центром „Јахорина“, те да су о томе обавијестили предсједника СНСД Милорада Додика и премијера Републике Српске Радована Вишковића.

Истиче да је циљ ДЕМОС-а да „врати Јахорину Палама, онако како је то природно да буде“.

/Катера/