ПАЛЕ- Српска кроз стихове петнаестогодишње Кристине Лопатић

323

Петнаестогодишња Кристина Лопатић са Пала, добитник овогодишње награде „Змијањче“ за пјесму „Чувајмо Републику Српску“, изјавила је да је у својој пјесми описала градове у Српској, знамените писце, српски језик и српско писмо.

Награда за најбољег младог писца у Републици Српској биће јој уручена 25. августа у Бањалуци када ће свечано бити отворен 58. „Кочићев збор“.

Лопатићева је рекла Срни да је поносна што је добила јединствену награду „Змијањче“ која јој много значи.

„Потајно сам се надала награди јер сам пјесму писала необичним стилом кроз акростих. Жири је препознао квалитет стиха, љепоту риме и наградио ме. Дуго сам је писала јер сам морала испунити захтјеве своје наставнице Радомирке Лаловић која је била моја подршка“, навела је Лопатићева, која је завршила Основну школу „Србија“ на Палама.

Она је истакла да је порука пјесме јасна и да гласи – морамо чувати своју Републику, борити се за њу и за свој род, баш као што је то некада радио Петар Кочић.

Кристина каже да је читала Кочићева дјела и да су јој баш она била инспирација да пише о својој Републици јер је и Петар Кочић волио своју отаџбину и борио се за њу.

„Волим да пишем поезију јер тако искрено откријем своја осјећања, тада душа проговори, а ја то запишем“, рекла је она.

Лопатићева је носилац Вукове дипломе, а уписала је општу гимназију у Средњошколском центру „Пале“.

Учествовала је на бројним манифестацијама као што су школске приредбе, општинска и републичка такмичења у рецитовању, смотре рецитатора. Лопатићева је освојила прво мјесто на републичком такмичењу за најбољи литерарни рад поводом Дана Републике Српске, као и друго мјесто на рецитаторском такмичењу у Бањалуци.

/Срна/

фото: Nezavisne.com