ПАЛЕ- У Мокром одржан дводневни сабор изворног пјевања, фолклора и гусала

269

Дводневни Сабор изворног пјевања, фолклора и гусала „Пјевај, Романијо“, који је одржан у Мокром код Пала, окупио је 35 пјевачких група и осам гуслара из Републике Српске, Србије и Црне Горе с циљем очувања српске традиције и обичаја.

Вођа мушке пјевачко-изворне групе Културно-умјетничког друштва „Романијска врела“ Којо Вучићевић рекао је да је одржавање оваквих сабора важно због његовања традиције и преношења на будућа покољења.

Он је навео да су данас наступиле пјевачке изворне групе, а синоћ су се представили гуслари.

Вучићевић је подсјетио да је КУД „Романијска врела“, који је основан 2007. године, забиљежио знатан број наступа, како на домаћој, тако и на иностраној сцени, додајући да су мушка и женска пјевачко-изворна група оствариле значајне резултате.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да се „Илиндански дани“ годинама обиљежавају захваљујући Цркви Успења Пресвете Богородице око које се сви окупљају, а да је прославу овогодишњег Илиндана уљепшао Сабор изворног пјевања, фолклора и гусала.

Југовић је истакао да је општина подржала Сабор који је окупио много омладине, а да је дивна церемонија почела јутрос Светом литургијом.

Млади гуслар паљанског Гусларског друштва „Старина Новак“ Стефан Гавриловић представио се публици пјесмом „Поздрав Романији“, додајући да му је драго што је својим учешћем могао да допринесе овогодишњем Сабору.

Члан Културно-умјетничког друштва „Бисери Моравице“ из Ивањице Миља Дрмаћанин каже да је наступала у свим мјестима у Републици Српској гдје се одржавају манифестације изворног стваралаштва, али да је први пут у Мокром, истичућии да је почаствована што може да покаже своје умијеће и у овом мјесту.

Небојша Бандука из Културно-умјетничког друштва „Филип Вишњић“ Братунац истакао је да је данашње окупљање показатељ да Срби чувају традицију и обичаје свога краја, а да су се на овом скупу представили пјесмама које се везују за подручје општине Хаџићи и сарајевског поља.

Организатор осмог Сабора је Културно-умјетничко друштво „Романијска врела“ из Мокрог.

/Срна/