ПАЛЕ- Гран при за филм „Постоји разлог због којег ти то не можеш“

1339

Гран при 11. Међународног фестивала еколошког и туристичког филма „Јахорина филм фестивал“, који је данас затворен на Палама, добио је филм „Постоји разлог због којег ти то не можеш“ Александра Бундала из БиХ.

Бундало је рекао да филм говори о позитивној, хуманој причи о пријатељству између лица са инвалидитетом и рушењу баријера, те да код њих улива самопоуздање.

Он је истакао да му данашња награда даје велико самопоуздање и да овај филм има свој даљи фестивалски живот.

На Фестивалу су додијељене награде „Златни Јавор“ за најбољи документарни филм, експериментални филм, студентски филм, анимирани филм, кратки играни филм, еколошки филм, туристички филм, документарни ТВ филм и најбољи филм из БиХ.

Награду „Златни Јавор“ за најбољи регионални документарни филм у међународној конкуренцији припао је филму „Усамљени пут“ аутора Мохамеда Реза Хафезија из Ирана, а за најбољи филм из БиХ проглашена је „Посљедња вечера“ Бранка Лазића.

За најбољи регионални анимирани филм „Златни Јавор“ добила је „Црвенкапица“ хрватског аутора Данијела Жежеља, док је иста награда у међународној конкуренцији припала Сеједу М. Табатабаеи из Ирана за „Лаки поглед“.

Награда за најбољи регионални студентски филм додијељена је Амару Спахићу из БиХ за филм „Човјек челичне воље“, док је иста награда у међународној конкуренцији додијељена филму „Само ријечи“, чији је аутор Илиа Антоненко из Русије.

Филму „Соба“, чији је аутор Чонг Минг из Кине, проглашен је за најбољи експериментални филм у међународној конкуренцији.

Најбољи документарни ТВ филм у регионалној конкуренцији је филм „Испод храста“ Слободана Симајловића из Србије, док је најбољи у међународној конкуренцији филм „Маестро у потрази за последњом музиком“ француског аутора Александре Валенти.

„Златни јавор“ у категорији кратки играни филм у регионалној и међународној конкуренцији припали су филмовима „На граници“ Лаурена Роја из Србије и „Глас“ аутора Дариуса Најафи Гола из Ирана.

Жири је за најбољи регионални еколошки филм прогласило филм „У име живота 1999“ Бошка Савковића из Србије, док је „Златни Јавор“ за најбољи еколошки филм у међународној конкуренцији додијељен филмском остварењу Ребеке Пановске из Швајцарске „Дивљи парк“.

За најбољи регионални туристички филм проглашен је „Синемарт снимци из ваздуха“ Славена Благшића из Хрватске, док је „Романса и дух Сицилије“ Ђулијана Мекдонела из Италије био најбољи у међународној конкуренцији.